Kategoriler
Emlak Haberleri

Hürriyet Emlak, 2020 yılını yeni bir değerlendirmeden geçirdi

Hürriyet Emlak, 2020 yılında salgın hastalığa bağlı ekonomik bazda oluşan değişimlerin, gayrimenkul sektörüne olan etkisini ele aldı. Oluşturulan verilerde yıl içinde satılık ve kiralık konutlarda yükselişe geçen il ve ilçeler değerlendirilirken; 2021 yılına dair sektör içinde oluşan hedef ve beklentiler ortaya koyuldu.

Hürriyet Emlak 2020 yılını değerlendirdi

2020 yılına dair Türkiye genelinde sektör içi oluşan fiyat değişimlerini konu edinen Hürriyet Emlak, paylaştığı verilerde 2021 yılına dair beklentilerini açıkladı. 81 ilde yapılan araştırmalar konut fiyatlarının en çok arttığı ili Gaziantep ve Sakarya olarak gösterirken, yılın ilk üç ayı bu değerler korundu. Nisan ayında yüzde 18 kadar değişim yaşayan ve fiyatta artışa geçen Sakarya, Gaziantep’i sıralamanın gerisine düşürdü. Kamu bankaları tarafından başlatılan ve yükseliş eğilimini koruyan konut satışları, Temmuz ayında yine Gaziantep’i listenin önüne aldı. İlk sıraya yerleşen ve bu yükselişini bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 50 kadar arttıran il, oranı 6 ay kadar korumayı başarmıştır.

İlk 11 ayda ne kadar konut satıldı?

Hürriyet Emlak tarafından yapılan değerlendirmede yıl boyunca artışa geçen ve buna bağlı olarak liste birinciliğine oturan ilin Gaziantep olduğu tespit edildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri; yılın ilk 11 ayı boyunca 1 milyon 393 bin 335 konut satışının gerçekleştiğini ve 2019 yılının ilk 11 ayına göre yüzde 21,5 artış yaşandığının ispatı olmuştur. Türkiye’de salgın hastalık vakasının ilk kez tespit edildiği Mart ayı ortası konut satışlarında yaşanan azalmalar sektör içi durgunluğu yaratırken, durumun ciddiyeti karşısında kamu bankalarının harekete geçmesi gerekti.

2021 yılına hazırlık

Konuya ilişkin görüşlerini aktaran Hürriyet Emlak Eş Genel Müdürü Zeynep Tandoğan, 2020 yılı verilerini değerlendirmeye aldı. Tandoğan, yılın gereğinden daha iyi başladığını fakat salgın hastalığın etkisiyle satışların bir anda düştüğünden söz ediyor. Düşük faiz oranlarının başlatılmasıyla beraber, Haziran ayında artışa geçen satışlar ‘satılık’ talebinin son beş yılın en yüksek değerini görmesiyle sonuçlandı. Ortaya çıkan bu sonucun 2,5 kat daha fazla büyümeye neden olduğunu aktaran genel müdür; kamu bankalarının başlatmış olduğu cazip oranların yeniden ev sahibi olma teşviki yarattığının altını çizdi. Bu yüzden özellikle 750 bin lira altındaki konutlarda işlem sayısının artışı görülebilmiştir.