Kategoriler
Emlak Haberleri Proje Haberleri

İBB depreme karşı 29 bin 323 konutun inşasını başlatıyor

İBB gerçekleşmesi beklenen Büyük Marmara Depremi için harekete geçti. Deprem sonrası oluşacak mağduriyetin giderilmesi için deprem odaklı 29 bin 323 konutun inşasına başlandı.

İBB tarafından büyük adım

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), uzmanların sıklıkla uyarıda bulunduğu ve net bir şekilde bilinmeyen depreme karşı hazırlık yapıyor. Son 1 yılda, 17 ilçede toplamda 29 bin 323 konutun inşasını üstlenen belediye, geçen sene 2019’da deprem için ayırdığı bütçeyi yıl itibariyle 2,5 katına çıkartarak rakamı 341 milyona sabitledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yapmış olduğu açıklamada, 2019’un Eylül ayında, Deprem Seferberlik Eylem Planı kamuoyunun bilgisine sunuldu. 1 yıllık süreç içerisinde 20 bin bağımsız birimde dönüşüm başlayacağı sözüyle hareket eden İmamoğlu, İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı koordinasyonunda, üretim çalışmalarını başlattı. Belediye iştirakleri arasında yer alan KİPTAŞ ve İmar AŞ ile ortak yürütüldüğü belirlenen kentsel dönüşüm projeleri yoğun bir şekilde sürüyor.

Belediye tarafından üstlenilen proje kapsamında, Sultangazi (Esentepe-Cebeci) ve Eyüpsultan (Akşemsettin-Çırçır) ilçelerinde 3 bin 67 bağımsız birim üretilecek. Hedefler doğrultusunda harekete geçildiği süreçte, Sultangazi’de yıl itibariyle mimari projelerin kabulü tamamlanacak ve ruhsat verilme işlemine geçilecek. 2021 yılının inşaat yılı olması beklenirken, protokol imza sürecini Eyüpsultan ilçesi için tamamladı.

Bağımsız birimlerin üretimi için ilk hedef 2021

Çalışmaların sürdürüldüğü günümüzde, Kağıthane Gürsel Mahallesi konumuna özel 511 adet, Kartal Karlıktepe Mahallesi’nde ise 530 adet bağımsız birim kentsel dönüşüm projeleri kapsamında yenilenecek.

Bayrampaşa ilçesinde sürdürülen dönüşüm çalışmalarında üretilen 2 bin 481 bağımsız birimin kabulü geçici olarak yapıldı. Uzlaşma protokolünün ise 14 Şubat 2020 tarihinden itibaren devam ettirildiği aktarılmıştır.

KİPTAŞ, Silivri 4. Etap projesi altında başlattığı çalışmalarda bin 396 bağımsız birim üretecek. İmar AŞ’nin ise süreç boyunca çalışmalarını 14 ilçeye 28 proje olarak yayması ve 22 bin 904 bağımsız birimin üretiminde öne çıkması bekleniyor.

341 milyon liralık bütçe

İBB, 2019 yılında büyük deprem için hazırlık yapmaya başlamış ve 2020 yılında da istikrarını bozmamıştır. Ayrıca 2,5 kat artış yaşanan bütçede toplam rakam 341 milyon liraya kadar yükseldi. İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı, deprem altında ayırılan bütçeden vatandaşın yararına harcama yapmaya devam ediyor.

Geçen yıl deprem harcamalarının bütçeden ayrılan paradan kullanılmadığı, 2019’da Deprem Risk Yönetim ve Kentsel İyileştirme harcamaları adına 1 milyar 12 milyon lira ödenek ayrıldığı açıklandı. 2019 yılının sonuna kadar ayrılan bütçeden yalnızca 147,7 milyon lira harcanmış, bu da yüzde 14,5’lik dilime tekabül etmiştir.

Aynı yılda, Deprem Risk Yönetim ve Kentsel İyileştirme Harcamalarında personel ve sosyal güvenlik kurumlarına olan giderler için ayrılan 83,1 milyon liralık kaynağın bittiği görüldü. Ancak İmamoğlu yönetiminin yeniden tasarladığı bütçe, 2020 yılı itibariyle 341 milyon liraya kadar yükselmiştir.