Kategoriler
Ekonomi Gündem

İBB’nin borcu 28 milyar liranın üzerinde

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu kısa, orta ve uzun vadede olan borçların toplamı 28 milyar liranın üzerinde olduğunu açıkladı. Belediyenin 20 milyar liranın üzerinde kaynağa ihtiyacı olduğunu kaydeden İmamoğlu, bunun yarısının yapımı durdurulan metro projesinin çalışmaları için gerekli olduğunu belirtti. 

İmamoğlu, yurt dışı ziyaretlerini konu olan belediyecilik ve finans konuları hakkında açıklamalarda bulunmak için basın toplantısı düzenledi. Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu Tunuslu Hayreddin Paşa Konağı’nda düzenlediği basın etkinliğindeki konuşmasının ardından basının sorularını cevapladı.

Yabancı bankadan kredi çekmesiyle gündeme gelen İmamoğlu, kendisine konuyla ilgili soru soran gazeteciye şöyle cevap verdi:

“Krediler ile ilgili çok detay paylaşmak her iki kurum açısından da çok doğru değil. Ama şunu söyleyebiliriz, daha önceleri görüşülen bazı vadelerin daha üzerinde bir vade sağlanmış durumda. Daha düşük oranda faiz sağlanmış durumda ve de görüşülen rakamların üzerinde bir rakam sağlanmış durumda. Dolayısıyla artı değerler üretilerek bir sözleşme yapıldığını ifade edebilirim.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin aslında zor bir yılını geride bırakıyoruz. Çünkü çok önemli bir faiz ve borç ödeme yılıydı. Arkadaşlarım çok önemli tedbirler aldı. Detaylarını paylaşacağım sizinle 23 Aralık’ta. Tasarrufun bize kazandırdığı süreci paylaşacağız. Ve özellikle israfı engelleyerek, bütçeyi nasıl dengelemeye çalıştığımız anlatacağız. 28 milyarın üzerinde bir borcumuz var şu anda. Bu 28 milyarlık borcun tabii ki kısa vadeli planı olan borçlar da var, orta-uzun vadeli ödeme planı olan borçlar da var.”

Belediyenin 20 milyar liraya ihtiyacı var

İBB’nin 20 milyar liranın üzerinde paraya ihtiyacı olduğunu aktaran Ekrem İmamoğlu, “Öncelikle kaynak ihtiyacını kümülatif olarak şöyle ifade edebilirim. 20 milyar liranın üzerinde bir kaynak ihtiyacı. Arkadaşlarımızın hesabına göre, bu bahsettiğimiz projelerin tümü ile ilgili. Bunun yaklaşık yanılmıyorsam 11-12 milyarı duran metro yapıları ile ilgili. Dolayısıyla 20 milyarın üzerinde bu duran yatırımların harekete geçirilmesi ile ilgili biz kaynak boşluğu yaratarak süreç yönetimine karşıyız.” ifadelerini kullandı.

İnşaat çalışmalarının durduğu sekiz adet metro hattı üzerinde çalıştıklarını aktaran İmamoğlu, durdurulan çalışmaların ikisinin çalışmalarına başlandığını belirterek metro projelerinin mümkün olduğunca hızlı bir şekilde hayata geçirilmesine odaklandıklarını kaydetti.