Kategoriler
Gündem

IBM: Google abartıyor

Sycamore isimli kuantum bilgisayarının üretildiği öne sürüldü.

Google firmasından bir yetkili; en hızlı bilgisayarların 10 bin yılda yapacağı işlemleri, kendi geliştirdikleri kuantum özelliğine sahip bu makinenin 200 saniyede bitireceğini kaydetti.

Bilişim teknolojisi alanında faaliyet gösteren IBM firması ise Google‘ın bilgisayar işlemlerindeki zorlukları abarttığını aktararak yeterli yükleme kapasitesi bulunan normal bilgisayarlarla aynı işlemlerin 2,5 günde tamamlanacağını savundu.

AA’nın aktardığı bilgilere göre; Nature dergisi Google firmasının kendi geliştirdikleri kuantum çipi üzerinde yapılan testlerin sonuçlarını yayımladı.

Arama, reklam, bilişim ve teknoloji ürünleri geliştiren firmanın bir yetkilisi, mevcut durumda olan en hızlı normal bilgisayarların 10 bin yılda yapacağı işlemleri, Firmanın geliştirdiği kuantum özelliğine sahip makinenin 200 saniyede bitireceğini öne sürdü.

Google firmasının hesaplarında bir hata olduğunu öne süren IBM ise bu yorumun abartılı olduğunu; yeterli donanıma sahip normal bilgisayarların aynı işlemleri 2,5 günde ve daha güvenli sonuçlar elde edilebilecek bir şekilde bitireceğini savundu.

New York merkezli IBM firması da uzun süredir kuantum bilgisayarlarla ilgili araştırmasını sürdürüyor.

Kuantum fizikçisi: Büyüleyici bir durum

Başarının kaynağının kendini bu işe adamış kişilerin uzun yıllar süren araştırmaları olduğunu vurgulayan Google Mühendislik Direktörü Hartmut Neven ise “Bu yeni bir yolculuğun başlangıcı. Bu teknolojiyi nasıl çalıştıracağımıza bakıyoruz.” diye konuştu.

53 kübitlik işlemciye sahip olan Sycamore isimli bilgisayar hakkında değerlendirmede bulunan ancak araştırmaya dahil olmayan Sydney Teknoloji Üniversitesinden kuantum fizikçisi Mária Kieferová, “Bu kadar küçük bir işlemciyle böyle güçlü bir şey yapabilmemiz büyüleyici.” ifadesini kullandı.

Sıcaklıklar günlük kullanıma izin vermiyor

Bu icat, teknoloji açısından önemli bir adım olarak nitelendirilse de kuantum bilgisayar için günlük kullanıma uygun şartlar henüz bulunmuyor. Kuantum bilgisayarların günlük kullanıma uygun olarak çalışabilmesi için düşük sıcaklık ve vakum olması gerekiyor.