Kategoriler
Ekonomi Gündem

İçişleri Bakanlığı sözleşmeli personel alacak

İçişleri Bakanlığı sözleşmeli personel alımı için sınav duyurusunda bulundu. Bakanlık bünyesinde 13 adet pozisyona personel alınacak. Üç kişi avukat olarak, bir kişi endüstri mühendisi olarak, iki kişi bilgisayar mühendisi olarak görev yapacak.

Ayrıca bir kişi ekonomici, iki kişi grafiker, iki kişi istatistikçi olarak görev alacak. Bakanlığın bünyesinde iki kişi programcı istihdam edilecek. Sözlü sınav 16 Haziran ile 19 Haziran arasında düzenlenecek.

İlgili pozisyonlardan birine yerleşmek isteyen adayların KPSSP3 puanının olması gerekiyor.

Sözleşmeli personel maaşları ne kadar?

İçişleri Bakanlığı sözleşmeli personel alımı ile ilgili duyuruya göre görev yapacak personel maaşları 3 bin 530 liradan başlıyor.

Buna göre hizmet süresi beş yıldan az olan personelin alacağı maaş 4 bin 760 lira, hizmet süresi 20 yıldan fazla olan personelin alacağı maaş ise 5 bin 255 lira olacak. Hizmet süresi 5 yılı aşmayan mühendislerin maaşı 5 bin 211 lirayken hizmet süresi 20 yıldan fazla olan mühendislerin maaşı ise 5 bin 714 liradan başlayacak.

İstatistikçi, ekonomici ve grafiker maaşları da hizmet süresine göre değişecek. Bu meslek grubundan birinden istihdam edilenler 4 bin 227 lira ile 4 bin 790 lira arasında alacaklar.

Programcı maaşları ne kadar?

İçişleri Bakanlığı sözleşmeli personel alımı kapsamındaki programcı maaşları, hizmet süresine ek olarak yabancı dil bilgisine göre de değişecek. Programcı olarak istihdam edilmek isteyenlerin en az “D” düzeyinde İngilizce bilmesi gerekiyor.

Programcı maaşı 3 bin 530 lira 39 kuruştan başlıyor, 4 bin 973 lira 50 kuruşa kadar yükseliyor.

Sınav konuları neler?

İçişleri Bakanlığı sözleşmeli personel alımı için yapılan sözlü sınavda tüm adaylar Genel Kültür konularından sorumlu olacak.

Giriş sınavı avukatlar için Anayasa Hukuku, Medeni Hukuk, İdare Hukuku, İdari Yargılama Hukuku, Ceza Hukuku ve Ceza Usul Hukuku konularını kapsayacak. Sözlü sınav soruları Endüstri mühendisi adayları için Proje Yönetimi, Veri Madenciliği, Karar Destek Sistemleri, Simülasyon ve Modelleme konularından gelecek.

Bilgisayar mühendisleri Programlama Dilleri, Web Servisleri, Yazılım ve Yazılım Mimarisi konularından sorumlu olacak.

Programcılar hangi konulardan sorumlu?

Programcı olarak istihdam edilmek isteyenleri Programlama Dilleri, Program Kütüphaneleri, Donanım, Yazılım, Raporlama ve Testler konuları beklerken Ekonomiciler; Mikro İktisat, Makro İktisat, Türkiye Ekonomisi, Genel Muhasebe ve Genel Hukuk sorularına yanıt verecek.

İstatistikçi adaylarına Olasılık ve Olasılıksal Süreçler, Matematiksel İstatistik, Yöneylem Araştırması, Çok Değişkenli Analizler (Temel Bileşenler, Faktör Analizi), Zaman
Serileri, Örnekleme, Regresyon analiz Olasılık ve Olasılıksal Süreçler soruları sunulacak.

Grafikerleri hangi sorular bekliyor?

Grafiker olarak İçişleri Bakanlığında görev yapmak isteyenleri teorik ve uygulamalı olmak üzre iki farklı mülakat süreci bekliyor. Grafik Tasarım Tarihi, Temel Tasarım İlkeleri ve Sanat Tarihi konuları sınavın teorik kısmını oluşturuyor.

Uygulamalı sınavda ise adaylar Adobe InDesign programında sunum şablonu veya kitap kapağı tasarlayacak. İçişleri Bakanlığı sözleşmeli personel alımı kapsamındaki grafiker adayları, Adobe Illustrator programını kullanarak infografi tasarlayacak.