Kategoriler
Emlak Haberleri

İcradan ev almak isteyenler nasıl bir yol izlemeli?

İcradan ev veya araba almak isteyenler nasıl bir yol izlemek gerektiğini tam olarak bilemiyor. Piyasa fiyatının altından satışa sunulan taşınmazları, uygun fiyatlardan almak isteyen vatandaşlar, icra ihalelerine başvuru yapabilir. İki aşamalı olarak bilinen bu ihalelerde, konutlar ilk olarak yüzde 60 bedel üzerinden satışa sunulur. Ancak belirlenen bedel üzerinden herhangi bir alıcı bulunmazsa yüzde 40 oranında satışa çıkarılır.

İcradan ev nasıl alınır?

Daire, arsa ve araba gibi mallar ihale kapsamında açık arttırma yolu ile satışa sunulmaktadır. İcradan ev almak isteyen deneyimsiz kişilerin, özellikle avukatlardan yardım alması daha doğrudur. Açık arttırma yazısı ilanı ile satış günü belirli bir şekilde duyurulan taşınmaz veya diğer malların satışı icra müdürü ya da yardımcıları tarafından gerçekleştirilir. Kişilerin icradan gayrimenkul satın alımı yapabilmesi için 18 yaşından büyük olması şartı aranıyor. Bir diğer şart ise; satış anında ihalede belirtilen miktarın yüzde 20’sini yanında bulundurmanız gerekmektedir.

Piyasa bedelinin altından satışa sunulan evlerde devletin KDV uygulamasına gittiği unutulmamalı. KDV oranının metrekare boyutuna göre değiştiği bilinmelidir. Bu oran 150 metrekare evler için yüzde 18 olarak belirlenmiş, 150 metrekarenin altındaki evler için yüzde 1 oranına çekilmiştir. Ödenmesi gereken KDV’nin yanı sıra aynı zamanda damga vergisi, tellaliye ücreti ve diğer masrafları da bulundurmanız gerekiyor.

İhaleyi kazanan kişi ne yapmalı?

Açık arttırma usulünde gerçekleştirilen ihaleyi kazanan kişi, ihale üzerinde itiraza ya da fesh davasına gidilmediği takdirde 10 gün içerisinde para ödemesini gerçekleştirmelidir. Belirlenen miktarın ödemesinin ardından icra dairesi, belirtilen tapu için tapu müdürlüğüne ilgili yazıyı gönderir. Bu süreçte unutulmaması gereken en büyük hadise ise; ihale kapsamında satışı gerçekleştirilen evin toplamda 3 yıl süreyle Gelir Vergisi Kanununca satılamadığı bilinmeli. Bir şekilde belirlenen sürede satışı gerçekleştirilen ev için aradaki fark gelir vergisi kapsamında ödenmek zorundadır.