Kategoriler
Emlak Haberleri Güncel

İdlib kentinde Suriyeli sığınmacılar arasında muhalifler öne çıkacak

İdlib kentinde inşa edilen 50 bin konutun Suriyeli sığınmacılara ayrılacağı bildirildi. Geçtiğimiz Haziran ayının sonlarında yapılan açıklamada, Türkiye’nin Suriye’ye olan yardımlarının devam ettirileceği açıklanmıştı. Saha çalışmasına ayrılan bölgenin üzerinde 50 bin briket evin yapımı için kolları sıvayan Türk firmalar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun destekleri ile şahsi bağışları öne aldı.

İdlib kentinde evlerin fiyatları belirlendi

İnşasına devam edilen konutlar hakkında açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Temmuz ayının son günlerinde 20 bin briket evin tamamlanacağını ve 2020 yılının sonunda belirlenen hedefler ile 50 bin konutta yaşamın başlayacağını aktardı.

Konutlar Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) koordinatörlüğünde Kızılay, Sakada Taşı, Hayrat, İnsani Yardım Vakfı (İHH), Deniz Feneri, Türkiye Diyabet Vakfı, Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı, Yedi Başak İnsani Yardım Derneği, İstanbul Fetih Cemiyeti, KIYAMDER ve Beşir Derneği tarafından yapılmaktadır.

AFAD ve Kızılay haricindeki diğer derneklerin, 35 bin 785 evin yapımında yer alacağı belirtildi. Yukarıda ismi geçen her bir dernek veya vakfın, kendi konutlarını inşa ettirdiği açıklanmış; ve briket evlerin çoğunluğunun 25 metrekareden başlamasına karar verilmiştir.

Bir ev için toplam maliyetin ortalama 5 bin TL olduğu bilgisi paylaşılırken, AFAD altında yapılan evlerin değeri 7 bine yükseldi. Kızılay ve İHH tarafından yürütülen bağış kampanyası kapsamında evlerin değeri 3 bin liraya tekabül ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bizzat bilgi veren Süleyman Soylu, eşiyle birlikte 20 ev bağışında bulunduğunu aktardı. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Süleyman Soylu’ya, kış mevsimine dair yeni ev planları olduğunu söylediği görüldü. Soylu’nun 20 konut sözüne karşılık veren cumhurbaşkanı, kendisinin ilk hedefinde 50 konut bağışı olduğunu açıkladı.

Konut inşası hangi bölgeyi kapsıyor?

50 bin konutun İdlib kentinden Türkiye’ye açılan Cilvegözü Sınır Kapısı’na giden yolun büyük yerleşim yerine açıldığı Sarmada ve IŞİD lideri Bağdadi’nin öldürüldüğü Barişa köyü arasındaki bir yerde inşa edilmesi bekleniyor.

Barişa ile Sarmada arasında yer alan düzlük bölgenin, Kefr Dariyan çevresini kapsayan alanda 4 etap şeklinde 10 bin konutluk site yapılacak. Bu bölgenin Türkiye sınırına yaklaşık olarak 5 kilometre mesafede olması ise dikkat çekti. Aynı zamanda saha çalışmalarının bu bölgede olmasındaki en büyük neden İdlib’e göç gerçekleştiren ve çadırlarda yaşamlarını süren bir milyonun üzerindeki Suriyeli sığınmacıların Atme kampına yaklaşık olarak 15 kilometre mesafede yer almasıdır.

Farklı bölgelerin yaşam alanına dönüştürülmesi adına çalışmaların sürdürüldüğü söylenirken, Türk askeri konvoyunun Suriye ordusunun saldırısına maruz kaldığı, İdlib’in doğusundaki Atarib yakınlarında briket evler için çalışmalar başlatıldı. Bu bölgenin Türk askerlerince gözlem noktası olarak seçilmesi ise Suriyeli sığınmacılar açısından güvenli bir ortam yaratıyor. Seçilen bölgeler arasında Afrin yer alırken, ilçenin Türkiye ordusu ve Türkiye destekli muhaliflerin kontrolü altında olduğu biliniyor.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından geçtiğimiz Ocak ayında yapılan açıklamada, Türk askerlerinin gözlem noktalarının güçlendirileceği bilgisi basın yoluyla kamuoyuna duyurulmuştu. İdlib kentinde yükselen konutların bu bölgeler üzerinde öne çıkması ise stratejik bir güçlendirme çalışması olarak bilinmektedir.

Konutlarda yaşam hakkı kazananlar kimler olacak?

Soylu tarafından yapılan açıklamaya göre, göç gerçekleştiren belirli kesimin yüzde 81’i kadın ve çocuklardan oluşmaktadır. Türkiye sınırında çadır kentte yaşamlarını sürdürmeye çalışan yaklaşık 1 milyon 150 kişi bulunmakta. Belirtilen dernek ve vakıflarca yürütülen çalışmaların özellikle AFAD koordinasyonluğunda ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasına karar verildi.

AFAD, bölgedeki yerel meclisler ile belirli istişareler gerçekleştirdikten sonra bu evlerde yaşam hakkına sahip olacak kişileri belirleyecek. Yerel meclisler tarafından destek görülen süreçte, meclis yetkilileri seçilen kişilerin bilgilerini verecektir. Ayrıca AFAD bünyesine katılan Suriyeli çalışanların istihbarat ve güvenlik yetkililerinin onayından geçmesi bekleniyor. Bu sayede son kararı veren yine Türkiye olacak.

BBC Türkçe’nin elde etmiş olduğu bilgiler doğrultusunda, Türk yetkililerin önceliği muhalif kesime vermesi bekleniyor. Özellikle savaşta hayatını kaybetmiş, Türkiye destekli muhalif savaşların ailelerine yeni bir yaşam hakkı tanınacak. Bu ailelerde ise öncelikli kişiler torunlarıyla birlikte çadırda kalan yaşlılar olacaktır.