Kategoriler
Emlak Haberleri Proje Haberleri

İdlib Konut Projesi için ilk tepki Milletvekili Toprak’tan geldi

İdlib Konut Projesi ile öne çıkan Türkiye, Suriyeli sığınmacıların yanında olmaya devam ediyor. Çalışmaların devam ettiği süreç kapsamında yakın zamanda konut bölgeleri belirlenmiş ve ilk tercihler arasında muhalif Suriyelilerin yer alacağı bilgisi aktarılmıştır. Ancak yapılan çalışmalara karşı, “Hak-adalet nerede?” diye soran CHP’li İstanbul Milletvekli Erdoğan Toprak, dernek ve vakıfların bedava konut yapmasına karşı oldukça tepkili.

İdlib Konut Projesi tüm hızıyla devam ediyor

Geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılara konut kazandırmak için üstlendiği 50 bin konut projesinde, birçok dernek ve vakfın konut inşa giderlerini kendi kasalarından ödeyecekleri açıklanmıştı.

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) koordinatörlüğünde Kızılay, Sadaka Taşı, Hayrat, İnsani Yardım Vakfı (İHH), Deniz Feneri, Türkiye Diyanet Vakfı, Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı, Yedi Başak İnsani Yardım Derneği, İstanbul Fetih Cemiyeti, KIYAMDER ve Beşir Derneği tarafından geçtiğimiz günlerde konut yapımına başlanıldı.

AFAD ve Kızılay haricinde konut kazandıracak olan bu derneklerin, 35 bin 785 evin yapımını üstlendiği belirtildi. Dernek ve vakıfların kendi bütçeleri aracılığıyla yaptırdıkları briket konutlar, en az 25 metrekareden başlayacak.

Yapımı başlatılan bir evin toplam maliyetinin 5 bin TL’den başladığı belirtilirken, AFAD tarafından üstlenilen evlerin değeri 7 bin TL’ye sabitlendi. Kızılay ve İHH altında devam eden bağış kampanyasında ise bir evin değeri 3 bin TL’den başlamaktadır.

CHP’li İstanbul Milletvekili Toprak’tan sert tepki

CHP’li İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, İblid Konut Projesi hakkında sert eleştirilerde bulundu. Suriyeli sığınmacılar için devam eden inşaatların sonunda 50 bin konutun bedava dağıtılacağını, buna ek olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 50 konut kadar bağışta bulunduğunu aktardı. Toprak, hediye edilen konutlar için, “Hak-adalet nerede?” diye tepki gösterdi.

Suriyeli sığınmacılara kazandırılacak 50 bin konutun başta AFAD olmak üzere; Türk Kızılayı ve iktidar ile bağlantısı bulunan vakıfların maliyetleri kendi bütçelerinden üstlendiğini belirten Toprak, Türk vatandaşlarının konut sahibi olabilmesinin yalnızca kredili sistemden geçtiğini aktardı.

Faizli krediler ile vatandaşların sırtına binen borçlar, birkaç yılın sonunda ancak ev sahibi yapabiliyor. Ayrıca evsiz-işsiz vatandaşlara iktidar tavsiyesi olarak verilen faizli borç-kredi uygulamaları, ülkenin adaletsiz durumunu gözler önüne sokmaktadır. Toprak, “Ülkemizdeki evsiz-işsiz yurttaşlarımıza ise iktidarın tavsiyesi; Faizli borç-kredi! Ne bedava TOKİ evi, ne kira yardımı yok! Hak-adalet nerede?” diye sordu.

Projelere göz atmak için tıklayınız.