Kategoriler
Gündem

İdlib Şehitleri Hatıra Ormanı için 10 bin fidan dikildi

İdlib Şehitleri Hatıra Ormanı, Mersin’de geçtiğimiz aylarda kaçak kesim yapılan ormanlık alanda hayata geçiriliyor. Şehitlerin adını yaşatacak girişim, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli tarafından duyuruldu.

İdlib Şehitleri Hatıra Ormanı yeni bir nefes olacak

Kaçak kesim sebebiyle alan üzerinde büyük tahribata uğrayan ağaçlar, yeni bir karar sonucu “İdlib Şehitleri Hatıra Ormanı” olmaya hazırlanıyor. Yakın zamanda yeni ağaçların dikildiğini belirten Pakdemirli, alan üzerinde neredeyse 10 bini aşkın ağaç dikimi yapıldığını aktardı.

Geçtiğimiz yıl 22 Aralık’ta ortaya çıkan, Mersin’in eski Mezitli Mahallesi mevkisine ait, 74 dekar ormanlık alanın işgal edilmesi kamuoyunda büyük yankıya neden oldu.  Bu işgalin özellikle rant amaçlı olduğu ortaya çıkarken, usulsüz ağaç kesimi orman üzerinde her türdeki canlıya zarar verdi. Hukuki yolların başvurulduğu olumsuz sürece karşı, usulsüz kesim işlemi yapan şahıs ve yakınları hakkında müsadere kararı alındı. Bu kararın ardından açıklamada bulunan Bakan Pakdemirli, ormanlık alanın eski görüntüsüne kavuşması adına yeni bir düzenlemeye gittiklerini müjdelemiştir.

140 Bin dekar alana ağaç kazandırılıyor

Mersin’de yaşanan katliam sonrası, 10 bin üzerinde ağaç dikimi gerçekleştirilen ormanlık alan, “İdlib Şehitleri Hatıra Ormanı” ismiyle yaşatılacak. Orman Genel Müdürlüğünün çalışmaları sürdürdüğünü belirten Pakdemirli, yeni ormanda birbirinden çeşitli ağaçların olacağını söylüyor. Buna göre; 74 dekar üzerinde tahribat yaşandığı tespiti yapılmış ve geçtiğimiz yıllar içerisinde ormanlık alanın çeşitli yerlerinde başka tahribatlar gerçekleştiği fark edilmiştir. Toplamda 146 dekar alanın orman olarak yeniden Mersin’e kazandırılacağı süreçte, alan üzerinde koruma işlemi sıkı bir şekilde gerçekleştiriliyor. Mart ayından bu yana, fıstıkçamı, kızılçam, mavi servi, kara servi, akasya, dişbudak, akçaağaç, defne, söğüt, okaliptüs, harnup ve ahlat türlerinden oluşan 10 bin civarı fidan dikildi.

Ormanlık alan üzerinde yeni tedbirler

Son yıllarda kaçak yapılar ve ağaç kesimleri nedeniyle tahribat yaşayan Mersin Ormanı, Bakan Pakdemirli aracılığıyla yenileniyor. 10 bin üzeri çeşitli fidan dikiminin gerçekleştirildiği ormanlık alan, yeni ismini belirledi. “İdlib Şehitleri Hatıra Ormanı” olarak hayat bulması beklenen ağaçların, yeniden tahribata uğramaması adına bölge üzerinde koruma faaliyetleri ön plana çıkıyor.

Gelecek nesillere taşınması gereken, değerli bir miras olan ormanların korunması adına çalışmalar son yıllarda artış yaşadı. Bakan Pakdemirli, başta kamu yöneticileri olmak üzere, sivil toplum örgütlerine ve vatandaşlara hassasiyetleri için teşekkürlerini iletti.