Kategoriler
Ekonomi Gündem

İki metro projesi de ABD’den ödülle döndü

İstanbul’un her iki projesi de ödüle layık görüldü.

Yüksel Proje ve Metro İstanbul ortaklığıyla yürütülen İstanbul Geneli Raylı Sistem Tasarım Hizmetleri ve Ümraniye-Ataşehir-Göztepe Metrosu projesi uluslararası bir ödülün sahibi oldu. Yüksel Proje şirketinin başvurusuyla “AEC Mükemmellik Ödülleri  2019″ yarışmasına katılan projeler ödülle dönerek Türkiye için bir ilki gerçekleştirdi.

AEC Mükemmellik Ödülleri yarışmaları, alanında önemli bir konuma sahipken mimarlık, mühendislik ve inşaat alanında BIM ve yeni teknolojilerin kullanıldığı projeler; altyapı tasarım, üst yapı tasarım ve yapım kategorileri kapsamında yarışmada yerini alıyor. Autodesk firmasının yazılımlarıyla uygulamaya konulan projelerin katıldığı yarışmanın bu yıl sekizincisi düzenlendi. Yarışmaya 40 ülkeden 230 adet başvuru yapılırken İstanbul’un her iki projesi de şampiyonluğa ulaştı.

“Altyapı Tasarımı-Orta Ölçekli Projeler” kategorisindeki ödülü İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Raylı Sistem Projeler Müdürü Aslı Şahin Akyol alırken, “Altyapı Tasarımı-Orta Ölçekli Projeler” kategorisindeki ödülün sahibi ise Gülermak, Nurol, Makyol ve Yüksel Proje firmalarının ortaklığı oldu.

ABD’de bulunan Autodesk Üniversitesinden ödülle dönen iki projeye birer ödül de İstanbul’da verilecek. Aralık ayının üçüncü gününde düzenlenecek Autodesk İnşaat Sektörünün Geleceği Zirvesi’nde projeler ödüle layık görülecek.

Projeler neleri içeriyor?

Amerika’dan ödülle dönen metro projelerinden İBB Raylı Sistem Projeler Müdürlüğü tarafından tasarım çalışmaları Yüksel Proje ile Metro İstanbul Ortaklığına yaptırılan İstanbul Geneli Raylı Sistem Projesi, içerisinde 11 istasyonun bulunacağı 16 kilometre uzunluğundaki metro yolunu içeriyor.

Çalışmaları 2023 yılında tamamlanacak proje, şu an çalışır vaziyette bulunan beş farklı metro istasyonuna bağlanacak. Ödül kazanan bir diğer ulaşım projesi ise Ümraniye-Ataşehir-Göztepe metro hattı. Nüfus yoğunluğunun büyük olduğu bölgelere konumlandırılan proje, yapımında kullanılan malzemeler sayesinde inşaatında yüzde 16 maliyet tasarrufu sağlayacak. Gülermak, Nurol, Makyol ve Yüksel Proje firmalarının imzalarının bulunduğu proje 13 kilometre uzunluğunda bulunacak ve 11 adet istasyona sahip olacak.