Kategoriler
Emlak Haberleri

İkinci el araç piyasası yatırımda konutu yeniden öne çıkarıyor

İkinci el araç piyasasının hızlı yükselişini görenler, aracını satıp konut almaya başladı. Birkaç hafta önce yenilenen ÖTV oranlarının ardından ikinci el araç piyasası değer kazanmaya devam ediyor. Toplamda 1,5 yıllık sürece yayılan değer artışı, yüzde 100’ü bulmasıyla birlikle ev sahibi olmak isteyenleri harekete geçirdi.

İkinci el araç piyasasında hareketli günler

Kamu bankalarının düşük faizli destek paketlerinin ardından ikinci el araç piyasasını değerlendirenler elindeki aracı hızla sattı. Konut sahibi olma arzusuyla hareket edilen dönemlerde çoğu aracın el değiştirdiği biliniyor.

İzmir’de her gün yaklaşık olarak 3 bin 500 ikinci el otomobile ev sahipliği yaptığı bilinen Otokent, aracını satıp konut sahibi olmak isteyen vatandaşları ağırlıyor. İzmir’de galericilik yapan Fahri Karlık, pandeminin piyasa üzerinde etki gösterdiğinden bahsetti. Bir diğer etki ise sıfır el otomobillerin Türkiye’ye gelmemesinden kaynaklı.

İkinci el araç piyasasının değerlendiğinden söz eden Karlık, süreç boyunca çoğu müşterinin aracını elden çıkartarak başka yatırımlara yöneldiğini belirtti. 150 bin liralık bir araba satışında bulunan kişi, 50-60 bin lira değerinde başka bir araca yönleniyor. Geride kalan 100 bin lira ise ev sahibi olma amacıyla kullanıldı. Karlık, “Dönem boyunca bu tarz yatırımların çoğaldığını görebilmekteyiz.” dedi.

Vatandaşlar tamamen arabasız kalmıyor

Karlık, bazı kişilerin evinde iki veya üç araba olduğundan söz etti. Evdeki bireylerden birisinin fedakarlıkta bulunmasının ardından, yeni bir ev için peşinat parası çıkıyor. Kredilerin düştüğü zaman diliminde insanlar ikinci el araç piyasasındaki hareketliliği bir fırsata çevirdi. Aynı şekilde ev sahibi olmayan kişilerin de araçlarını sattıkları görülüyor. Ancak otomobillerin bir cep telefonu kadar ihtiyaç haline geldiği günümüzde aracını elden çıkaranlar daha makul fiyatlardaki eski araçlara yönlendi.

Örneğin, 150-200 bin liralık araç satışında bulunan bir kişi, ayağını yerden kesmek için 50-60 bin lira arasında yeni bir otomobil aldı. Geriye kalan paranın ev sahibi olmak için kullanıldığını gören Karlık, satışlarda her geçen gün artış yaşadıklarını bildirdi.

50 bin liralık araba iş görüyor

Otokent’e gelen bazı insanların fiyat araştırmasına geldiğini söyleyen vatandaş Nurettin Top, eldeki 150 bin liralık otomobilini satarak nakit ihtiyacını karşılayacak. Elden çıkarttığı otomobilinin ardından ihtiyaçlarına yanıt bulabilmek umudu ile 50 bin liralık başka bir otomobil almak istiyor. Kredi oranlarındaki düşüşü avantaja çevirmek isteyen Top, 50 bin liralık arabanın işini göreceğinden bahsetti.