Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

İkinci el konut alıcıları sıfır alıcıları ikiye katladı

GABORAS tarafından yapılan araştırmaya göre her 133 kişiden biri ev sahibi olurken her 38 aileden biri, konut satın aldı.

GABORAS Gayrimenkul Borsası Üst Yetkilisi Kurtuluş Altun, 2020’nin ilk yarısına kadar İstanbul’daki 46, Ankara’da 28, Antalya’da 30, İzmir’de 39 ve Bursa’da 42 aileden birinin konut sahibi olduğunu kaydetti.

Bu rakamın Iğdır’da beş, Hakkâri’de 379 olduğunu belirten Altun, bu yıl, her 133 kişiden birinin ev sahibi olduğunu aktardı.

Her 121 haneden biri sıfır konut aldı

Şirket tarafından yapılan araştırmaya göre ülke genelindeki ortalama her 121 haneden biri, sıfır konut aldı. İkinci el konut alanlardaki bu rakam, sıfır konu alanların iki katına çıktı.

Buna göre ortalama her 56 haneden biri, ikinci el konut satın aldı.

Şirketin üst yetkilisi Kurtuluş Altun, birinci el konut stokunun erimesi için neler yapılabileceğine dair değerlendirmelerde bulundu. İlk defa satılacak konut stokunun erimesi için ek teşvik ve önlemler uygulanması gerektiğini belirten Altun, harç, vergi ve faiz muafiyetlerinin uygulanması gerektiğini bildirdi.

Üst Yetkili, “Özellikle faiz indirimi sonrası gayrimenkul edinim iştahında büyük artış gözlemleniyor. Ancak sanıldığının aksine çoğunluk bankalara gitmek yerine öz kaynaklara ve nakit ticarete yöneldi. Sektörün harç, faiz, vergi muafiyetleri gibi destekleyici teşviklere anında reaksiyon verebileceğini görmüş bulunuyoruz. Nitekim, vergi harçlarında muafiyet olmamasına rağmen büyük bir talep iştahı oluştu. Bu GABORAS söylemlerini doğrulayan bir gelişme. 24 milyar dolarlık işlem hacmini menkulleşmenin önünü açarak 10’a katlamak istiyorsak vergi ve harçları sıfırlamak zorundayız.” ifadelerini kullandı.
Faiz indirimi satışları arttırdı
Konut kredilerindeki faiz oranlarının indirilmesi, satışları artırdı. Haziran ayında satılan konut sayısı, 200 bine yaklaşırken Kurtuluş Altun, bu dönemdeki ipotekli satışların ipoteksiz satış sayısını ilk defa geçtiğini kaydetti.

GABORAS Üst Yetkilisi Altun, ikinci el satışların sıfır satışlara oranının yüzde 68 seviyesinde olduğunu dile getirdi.