Kategoriler
Emlak Haberleri

İkinci el konut piyasasında hareketli günler

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart ayı verilerine göre Türkiye genelinde 60.000 konutun el değiştirdiğini açıkladı. Bu açıklama ile, Türkiye’de durgunluk dönemine girdiği düşünülen ikinci el konut piyasasının hareketlenme sinyali verdiği belirtiliyor.

2015 yılında kurulan ve Türkiye’nin ilk ve tek online gayrimenkul açık artırma sitesinin kurucu ortağı Emre Erşahin ikinci el konut piyasasındaki bu gelişmenin alıcılara sunulan indirimlerin etkisi olduğunu vurgularken, hareketliliğin tüm emlak piyasasına yansıyacağını öngördüklerinin altını çiziyor.

İstanbul İkinci el konut piyasasında yine liderliği kaptırmadı

TÜİK’in verilerine göre, Türkiye geneli ikinci el konut satışları geçen yılın Mart ayına göre bir önceki %1,1 arttı. 60.883 adet ikinci el konut satışı yapılan Mart 2019 verilerinde ilk sıra 10.000’den fazla konut satışıyla yine İstanbul’un oldu. İkinciliği 7.000 üzerinde satış gerçekleştiren Ankara, üçüncülüğü ise 3.500 civarında konut satışı gerçekleşen Antalya paylaştı.

Bu gelişmeleri yorumlayan sitenin kurucu ortağı Emre Erşahin, TÜİK verilerinin Türkiye’deki konut sektöründe bir daralma olduğunu göstermediğini ancak satıcılardan kaynaklanan bir fiyat inadı olduğunu belirtti ve ekledi: “Son dönemlerde konut satış fiyatında indirim yapanların kısa bir sürede satışını gerçekleştirdiği bir gerçek. Bu tarz bir yönelim sayesinde konut piyasası hareketlenecektir. Öngörümüz bu yöndedir” dedi.

Finansal Kurumların Taktiği Alıcıya Yarıyor

Tapu.com’la çalışan finansal kurumların fırsat maliyetlerini düşünerek ciddi indirimler sunduklarını belirten Erşahin, “Finansal kurumlar bu konuda tüm satıcılardan hızlı hareket ederek fiyatlarda ciddi indirimlerle ellerindeki portföyü hızla eritiyor, her iki tarafta kazanıyor. Özellikle bankalar, ellerinde bulunan gayrimenkulleri yasa gereği 3 yıl içinde satışını gerçekleştirmek zorundalar.  Gayrimenkulleri hızlı nakde çevirmek adına ciddi indirimler yapan bankalar bu sayede ikinci el piyasasını da hızlandırmış oluyor” dedi.

Tapunuz Hızlı Nakde Çevriliyor

Sitenin en önemli özelliğinin satışa çıkan gayrimenkullerin  “ekspertiz raporlu” olduğunun altını çizen Erşahin, site aracılığı ile satılan her 5 tapudan 1’inin 15 gün içerisinde satışının gerçekleştirildiğini, satışa çıkan tapunun 24 saat içinde çok sayıda teklif topladığın da sözlerine ekledi.  Erşahin, sitede satışa çıkan gayrimenkule herkesin kolayca katılabileceği, rekabeti yüksek teklif sistemi ile piyasa fiyatının belirlenmesi sağlanırken, her şeyin açık oluşu ve satıcıya da seçme hakkının sağlandığı şeffaf bir ortam olduğunun altını çiziyor.

Türkiye’de Gayrimenkul açık arttırma sisteminin online ortamda ilk uygulayıcısı olan web sitesi, şeffaf bir platformda bilinçli alıcıların teklifleriyle bir gayrimenkulün piyasa değerini bulabileceği düşüncesi üzerine kuruldu. Site, 2015 yılından beri 72 ilde tapu devri yaparak bu sektörün hareketlenmesine yardımcı olmaktadır.