Kategoriler
Emlak Haberleri

İkinci el konut satışları ilk sekiz aylık süreçte yüzde 63,3 oranına ulaştı

İkinci el konut satışlarına yönelen tüketici bu yılın ilk sekiz aylık sürecinde satışları yüzde 63,3 oranında yükseltti. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, geçen yılın aynı dönemine kıyasla bu yıl sıfır el konut satışlarındaki artış yüzde 11,2’de sabit kaldı.

İkinci el konut verilerinde artış yaşanıyor

Pandeminin ekonomide yarattığı zor koşulların baskılanması adına kamu bankalarınca haziran ayında başlatılan düşük faizli indirim kampanyaları etkisini gösterdi. Toplam 2 aylık süreçte artan satışlar, bu yılın ocak-ağustos döneminin yükselişle kapanmasına neden oldu. Sıfır konut satışlarının yüzde 11,2 değerini yakaladığı Türkiye İstatistik verilerinde ikinci el konut satışları yüzde 63,3’e tırmandı.

AA muhabirinin yapmış olduğu araştırmalar doğrultusunda geçen yılın TÜİK verileri yeniden değerlendirildi. Geçen yılın aynı dönemine göre ağustos ayındaki sıfır konut satışları yüzde 28,3 artış yaşayarak 52 bin 123 rakamlarını ortaya koydu. İkinci elde ise bu rakamlar yüzde 69,2 artış yaşayarak 118 bin 285’e ani bir sıçrama gerçekleştirdi.

Bu yılın ilk sekiz ayını kapsayan sürede toplamda 1 milyonu aşan konut satışlarının 317 bin 832’si sıfır konut, 706 bin 702’si ikinci el konut oldu. Yıllık bazlı artışın yüzde 42,6’ya tırmandığı bilgisi, özellikle düşük faizli kredi kampanyalarının getirisini kanıtlar nitelikte.

2020’nin ilk sekiz aylık döneminde konut alımlarında bankalar tarafından sunulan faiz imkanları, 2019’un aynı dönemine göre sıfır konut satışlarında yüzde 11,2 artışa sahne oldu. Bu oran ikinci elde yüzde 63,3 ile bir üst seviyeye atlamıştır.

Konut satışlarında seviye korunacak

Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Başkanı Hacı Ali Taylan konuya ilişkin düşüncelerini aktardı. Taylan, geçtiğimiz haziran ayında başlatılan düşük faiz dönemi sayesinde hem sıfır hem de ikinci el konut satışlarında ciddi oranlar elde edildiğini belitti.

Yükselen taleple birlikte konut fiyatlarında yaşanan artışların il ve ilçelere göre değişim yaşadığına dikkat çekilirken, bu artış en az yüzde 15 ila 30 seviyesinde kaldı. Ancak faizlerin yükselişiyle beraber satışların durma noktasına geldiğini söyleyen Taylan, sıfır ve ikinci el arasındaki farka değindi.

Konut kredisi faizlerinde 0.64 ile birinci el konutların ikinci ele oranla daha avantajlı olmasına rağmen sıfır ve ikinci el arasında büyük bir fark yaşandı. Bu durumun başlıca nedeni ise eski ve yeni konut arasındaki fiyat aralığı oldu. Birinci ellerde yansıtılan maliyetler tüketicilerin ikinci ele yönelmesine sebep verince son dönemdeki satışlar yüzde 50’nin üzerine çıktı.

Hacı Ali Taylan, TCMB’nin politika faizlerini yükselttiğini hatırlatarak, konut kredisindeki yükselişlerin satışları durdurmayacağı görüşünde bulundu. Seviyenin korunacağı satışlarda tüketiciler konut isteklerine devam edecek.

Benzer haberlere göz atmak için tıklayınız.