Kategoriler
Emlak Haberleri

İkinci el konut satışları yüzde 5 arttı

Tüm girişimci Emlak Müşavirleri Derneği TÜGEM ve yeni nesil gayrimenkul değerleme ve lokasyon analizi platformu endeksa.com iş birliği ile hazırlanan 2021 yılı ikinci çeyreğine ilişkin “ikinci el konut piyasası” rapor açıklanmıştır. Aynı zamanda 2021 yılının ikinci çeyreğindeki ikinci el konut satışları rapora göre geçen senenin aynı dönemine göre %5 oranında artış göstermiştir.

TÜGEM ve Endeksa İş Birliği ile Hazırlanan Rapor İncelendi

İş birliği ile hazırlanan ikinci el konut piyasası raporuna göre 2021 yılının 2. çeyrek sonu itibariyle Türkiye genelindeki konut fiyatları %30 oranında artış göstermiştir. Ortalama konut metrekare satış fiyatı 3239 lira olmuştur. Aynı zamanda ortalama amortisman süresi 20 yıl olmuştur. Ortalama pazarlama süresi ise 63 gün olduğu görülmektedir. 2. çeyrekte 202.252 adet ikinci el konut satışı gerçekleşmiştir. Ayrıca bu rakam ile ikinci el konut satışları bir önceki çeyreğe göre yüzde 11 oranında artış gösterdiği bilinmektedir. Geçen sene aynı döneme göre ise yüzde 5 oranında artış göstermiştir. İkinci el konut satışları toplam konut satışlarının yüzde yetmişini oluşturduğu bilinmektedir. Aynı zamanda ikinci çeyrekte kredili konut satışları toplam konut satışlarının yüzde 20’sini oluşturmaktadır. 56.952 adet olarak gerçekleşmiştir. Kredili konut satışları bir önceki çeyreğe göre yüzde 21 oranında artmıştır. Ayrıca geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 58 oranında düşüş göstermiştir.

İkinci El Konut Satışları Stok Adedi En Çok İstanbul’da

En fazla konut satışı olan illeri içerisinde en fazla stok adedi İstanbul’dadır 2. çeyrek sonu itibarı ile İstanbul 274.228 adet konutu bulunmaktadır. Ankara’da ise 141.589 adet konut stoku bulunmaktadır. Aynı zamanda İzmir’de ise 83.260 adet konut stoku bulunmaktadır. Raporu değerlendiren Endeksa kurucu ortağı ve genel müdürü Görkem Ümit bu konu hakkında bir açıklama gerçekleştirmiştir. Pandemi sürecinde değişen yaşam koşullarının yeni konut talebini arttırdığını belirtmiştir. Ayrıca geçen sene haziran ayında yapılan konut kredisi kampanyasında etkisi ile konut satışları artmıştır. Aynı zamanda gelinen noktada sektörde stok sıkıntısı gözlemlenmektedir. Yeni konut üretimi maliyetlerinin artması ve üretimin yavaşlaması ile talep ikinci el konuta kalmış durumdadır.

Detaylı bilgiyi güncel olarak takip edebilirsiniz. Raporun değerlendirmesine bakmak mümkündür. Ayrıca sizler bu haber hakkında detaylı bilgiyi güncel olarak takip edebilirsiniz.

Daha fazla güncel haberi için tıklayınız…

Exit mobile version