Kategoriler
Emlak Haberleri

İkinci el konutlarda yapay fiyat artışı önlenecek… Konutlar sisteme kaydedilecek

Konutlardaki suni fiyat artışı önlenecek. Yapay fiyat artışının engellenmesi için taşınmaz ticaretine yönelik bilgi sistemi kurulacak. Gayrimenkullerin eksper değeri, sistemde yer alan bilgilere göre belirlenecek.

Taşınmaz ticaretine ilişkin yeni düzenlemeler gelecek. Yönetmelikte yapılacak değişikliklerle emlak sektöründeki yapay fiyat artışı engellenecek. Bunun için gayrimenkul ticareti bilgi sistemi kurulacak. Sistemde imar, zemin etüdü, bina yaşı gibi özellikleri başta olmak üzre satılacak konutların künyesi yer alacak.

Konutun eksper değeri de sistemde yer alan bilgiler dikkate alınarak belirlenecek. Taşınmaz ticareti yapacaklar, bu sisteme kaydolmak zorunda olacak. Bu düzenlemelerin de kısa sürede yürürlüğe koyulması hedeflenirken taşınmaz kiralama ve satış işlemlerindeki komisyon oranlarına da standart getirilecek.

Konut ticaretine kayıt zorunluluğu

Ayrıca, konut kiralama ve satış işlemlerindeki komisyon oranlarına standart gelecek. Konut ticareti yapanlar, elektronik ortama kaydolmak zorunda olacak. Bu zorunluluk, kendi gayrimenkulünü satanlar için geçerli olmayacakken herkes satış yapamayacak.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, bu düzenlemenin kısa sürede yürürlüğe girmesini hedeflendiğini belirtti.

Emlakçıya 10 katına kadar ceza!

İkinci el taşıt ticaretine ilişkin zorunlu belgenin getirilmesinin ardından belge şartı, gayrimenkul ticareti yapanlara da getirildi. Eylül ayından itibaren taşınmaz ticareti yetki belgesi olmayanlar, gayrimenkul ticareti yapamıyor. Belgesi olmayanlar, ilgili iş için ruhsat alamıyor. Ruhsatsız kişilerle çalışan emlakçılara ise ceza kesilebiliyor.

Bu ayın başından itibaren emlakçılık yapanlara taşınmaz ticareti yetki belgesi zorunluluğu getirilirken söz konusu belgesi olmayan işletmeler, ruhsat alamıyor. Bu kişilerin emlakçılık yapması önlenirken internet üzerindeki sahte ilanlar da kaldırılacak.

Belgesi olmayan işletmeler, internet üzerinden emlak sektörüne ilişkin satılık/kiralık gayrimenkul ilanı veremeyecek. Ayrıca, yetki belgesi olmayan veya kayıt dışı çalışan kişilerle iş yapan ya da bunlarla komisyon paylaşan emlakçıya on katına katına kadar ceza kesilebilecek.