Kategoriler
Proje Haberleri

İkinci el otomobilde fiyat artışı alımların önünü kapattı

İkinci el otomobilde fiyat artışları devam ediyor. Araba pazarında yapılan araştırmada 25 yaşındaki bir aracın ortalama fiyatının 60 bin liraya yükseldiği ortaya çıktı. Galeride bu işi ticarete dökenler kaçak araba satışlarını yakınlarının üzerine aktardığı otomobillerle yapıyor.

İkinci el otomobilde ticaret alanı oluştu

Hürriyet gazetesinin yapmış olduğu habere göre, Afyonkarahisar’da kurulan araba pazarında ortalama fiyatlar cep yakıyor. Hem alıcı hem de satıcı tarafın ortak dert noktasını oluşturan fiyat artışları, 25 yaşındaki bir aracın fiyatının da katlanmasına neden oldu. Ortalama 60 bin lira değer biçildiği öğrenilen 25 yıllık otomobiller, tıpkı pazar alanını dolduran diğer araçlar gibi satışta zorluk yaşıyor.

Ülkeye ihracatı engellenen otomobillerin başlattığı ÖTV zamları ikinci elde fiyat artışlarını getirdi. Pazarda kendine uygun araba bulmak isteyen çoğu vatandaşın boş döndüğü görülüyor. En düşük araç modellerinin 25 yaşından başladığı belirtilirken, satış fiyatının en az 55 bin liradan başladığı bildirildi. Satıcı tarafların yaptığı açıklamada ise fiyat artışındaki en büyük nedenin yeni araba alamadıkları bilgisi oldu.

“25 yaşındaki araç için 60 bin lira”

Araba pazarında alıcı olarak kendine en uygun ikinci el otomobili almak isteyen alıcı kişisi, 25 yıllık komple boyalı aracını yoğun pazarlık sonucunda 55 bin liradan aldığını söyledi. Araba fiyatlarındaki artışın devam ettiğini belirten alıcı, “Fiyatlar çok yüksek ve satış yok. Fiyatların yüksek olması piyasaya durgunluk kazandırdı. Düzgün araba yok, geneli dökük araba.” dedi.

“Sattığın fiyattan araç alamıyorsun”

Araba satıcısı Mehmet Kumartaş, sattığı aracın yerine yenisini alamadığında hakkında hayıflandı. Giderek artış gösteren fiyatların belirli bir sınırı olmadığı süreçte, üretimin olmaması ve sıfır araçlara getirilen ÖTV zamları neden olarak gösterildi. Alım satımın etkilendiğini belirten Kumartaş, fiyatlardaki yükselişin satışları etkilediğini aktardı. Araba fiyatları normale indiği zaman bu durumun düzeleceği bilinirken, şimdilerde sattığın fiyattan bir araç bile almak mümkün değil. 95 model bir araç için 50 bin lira isteyen satıcı bir daha yerine yeni araç alamıyor. İkinci el otomobilde oluşan bu tür kısıtlamaların alıcı ve satıcı tarafından memnuniyetsizliğe yol açtığı bilinmektedir. Üstelik koronavirüs (Covid-19) salgın hastalığının olumsuz etkileri araç sıkıntısını getirdi. İkinci elin şu anda sıfırdan daha değerli olduğu günlere adım attık.

“Piyasayı yükseltenler akraba üzerinden ticaret yapan kişiler”

Vergi ödeme yükümlülüğünden kaçmak isteyen kişilerin ticaret ortamını körüklediği görüldü. Galericilik yapan bir vatandaş duruma ilişkin şunları söyledi:

“Sabah 08.00’den beri bir tane araç satamadık. Diyorlar ki ikinci el araçları galericiler yükseltiyor. Biz vergimizi ödüyoruz, işimizi takip ediyoruz. Ancak piyasada araba satanların yüzde 60’ı vergiden kaçmak için üç tane annesinin, üç tane babasının, üç tane dedesinin üzerine araba satın alıyor. Aldıkları bu arabaları kısa zamanda elden çıkaran kişiler nedeniyle piyasa değeri yükselmektedir.”

Benzer haberlere göz atmak için tıklayınız.