Kategoriler
Ekonomi

İkinci el otomobilde fiyatlar yıl sonunda ilk defa düştü

İkinci el otomobilde fiyatların beklenmedik düşüşü aralık verilerine yansıdı. İlk belirlemelere göre, aralık ayında rakamlar yüzde 10 kadar düşüş yaşamıştır. Her senenin sonunda toplanan verilerin yüksek satış adedini karşıladığı açıklanırken, bu kez satışlar sınırın altında kaldı.

İkinci el otomobilde talep düşüşü devam ediyor

Aralık ayı verileri satışlarda beklentiyi karşılamadı. Talepteki düşüklüğe bağlı olarak ikinci el otomobilde fiyatlar gerilemeye devam etti. Otomotiv piyasasındaki gelişmeleri yakından takip eden veri kuruluşu Cardata, aralık ayının fiyat bazında bir önceki aya göre yüzde 10 kadar daha düşük olduğunu kanıtlıyor. Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, “İkinci el otomobil fiyatlarının son 1 yıl içerisindeki düşüşü yalnızca yılın son ayında gerçekleşti. Döviz ve pandemi koşullarının bir araya geldiği süreçte tüketici stabil olmayan ekonomide ‘bekle-gör politikasına’ geçiş yaptı. Yapılan piyasa analizlerinde ikinci eldeki fiyat düşüşleri ortalama yüzde 6 ila 12 arasında seyretmiştir” açıklamasında bulundu.

Yılın ilk düşüşü aralık ayına ait

Cardata Genel Müdürü Yalçın, “Uzun süredir elde kalan yüksek maliyetli ikinci el stokunu eritmek isteyen esnaf veya satıcı, eldekileri çıkarabilmek için hızlı bir satış yapmak istedi. Buna bağlı olarak fiyatları düşürenler, son 1 yıl içinde ilk kez bu uygulamaya adım atmıştır. Yapılan piyasa analizlerine göz attığımızda ikinci eldeki bu fiyat düşüşünün ortalama değeri yüzde 6 ila 12 arasında kalmakta. 0 kilometre araçlardaki yıl sonu kampanyalarının devam etmesinin de bir etkisi olarak, ikinci el fiyatlarındaki bu düşüş ay sonuna kadar kademeli bir şekilde devam edebilir” dedi.

Ancak, faizlerin yeniden yükselmesi ve BDDK’nın taşıt kredilerinde uygulamaya soktuğu vade düzenlemesinin etkisi sıfır kilometre satışlarını durdurabilir. Bu yüzden pek çok markanın süreç boyunca 0 kilometre araç satışı için çeşitli kampanyalar başlattıklarını açıklayan Yalçın, “Kampanyaların satışa mutlaka bir etkisi olacaktır fakat fiyatlar hala çok yüksek. En düşük sıfır kilometre aracın fiyatı şu an 123 bin 900 TL’dir. Pazarda sıfır kilometre olarak satılan 1071 binek otomobil arasından, 150 bin TL bandında sadece 13 binek otomobil, 200 bin TL bandında ise 81 binek otomobil kalmıştır. İç pazara ilişkin aralık ayı görüşleri, ekim ayındaki gibi 94 bin veya kasımdaki gibi 80 bin adetleri görebileceği düşüncesinde birleşmiyor. BDDK kararını da ele aldığımızda fiyatı 300 bin TL’nin üzerine çıkan taşıt kredilerinde vade sınırı 36 aya indirilmiştir. 750 bin TL’nin üzerindeki krediler için kullandırılan 48 aylık vade sınırının ise 24 aya çekilmesi ve geçen haftaki yenilenen faiz artırımı satışları derinden etkileyecek” dedi.

Exit mobile version