Kategoriler
Gündem

Ilısu Barajı yarın elektrik üretimine başlıyor

Dicle Nehri üzerinde hayata geçirilen Ilısu Barajı projesi elektrik üretimine yarın başlıyor. Projenin 2020 yılı sonunda ise tam kapasite ile çalışacağı belirtildi. Türkiye’nin 70 yıllık rüyası olan Atatürk, Karakaya ve Keban barajlarından sonra Türkiye’nin dördüncü büyük barajı olan barajda elektrik üretimi 19 Mayıs 2020 Perşembe günü başlıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans ile katılacağı ilk tribünün hizmete alınma törenine, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’inde katılacağı bildirildi.

Proje 8.5 Milyar TL’ye mal oldu

8,5 milyar TL’ya mal olan dev proje 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda üretime başlıyor. 6 tribünden meydana gelen dev projenin ilk tribününün açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak. Türkiye’deki hayata geçirilen en önemli barajlardan biri olan Ilısu Barajı üreteceği enerji ve sulama kapasitesi ile Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılamayı amaçlıyor. Proje ayrıca bölgede yer alan tarım alanları kapasitesine önemli bir katkı sağlaması bekleniyor. Baraj tarım ve enerji dışında ayrıca bölgenin kültürel, ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlaması da bekleniyor. 

Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında hayata geçirilen proje yıllık 4.12 milyar kilovatsaat enerji üretecek. Projenin tam kapasiteye geçmesi durumunda bölgede 4 bin kişiye iş imkanı sağlaması bekleniyor. Ülke ekonomisine 412 milyon dolar katkı sağlaması projenin Cizre Barajı yapımında da etkili olacağı belirtiliyor. Barajın en fazla su kotu 526,82 metre, toplam gövde hacmi 23,7 milyon metreküp, rezervuar hacmi ise 10,6 milyar metreküp.

Ilısu Barajı nerede yer alıyor?

Ilısu Barajı Mardin İli ile Şırnak İli sınırları arasında yer alan Dargeçit İlçesi’ne yakın bir bölgede yer alıyor. Proje Dargeçit İlçesi’nin yaklaşık 15 kilometre doğusunda, Dicle Nehri üzerinde bulunuyor. Projeye DSİ tarafından toprak ve su kaynaklarının geliştirilmesi amacı ile 1954 yılında başlanmıştı.