Kategoriler
Ekonomi Gündem

İlkler gerçekleşti! Crew Dragon başarıyla fırlatıldı

Crew Dragon, fırlatıldı. Uzay çalışmalarında 30 Mayıs 2020 tarihi, ilkler arasına girdi. Tarihte ilk defa özel bir firma, uzaya insan gönderdi. NASA, uzaya insan göndermek için ilk defa özel bir şirketle çalışarak bir ilke imza attı. 

Elon Musk’ın kurduğu SpaceX firmasının aracı, iki astronotu, uzaya gönderdi. Crew Dragon uzay mekiğiyle yolculuk yapan Robert Behnken ve Douglas Hurley isimli astronotlar, Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ)’na gidecek.

Crew Dragon isimli mekik, 27 Mayıs’ta kalkacakken kötü hava şartlarından dolayı, uçuş ertelendi. Ertelenen uçuş, bugün, ABD’nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi’nden gerçekleştirildi. Burası, 1969 yılında Ay’a giden ilk aracın fırlatıldığı yer.

SpaceX‘in gönderdiği araç, yaklaşık 2 dakika 30 saniyede uzaya ulaştı. Bu sürede, araç, Falcon 9 fırlatma roketini Dünya’ya inmek dönmesi için bıraktı.

Bu parça, yeni uçuşlara imkân sağlayan ve Dünya çevresindeki uzay çöpünün azaltılmasına yönelik geliştirilen yeni bir teknoloji. Astronotların pazar günü saat 17.30’da UUİ‘ye ulaşması bekleniyor. Demo-2 isimli uçuş, SpaceX firmasının resmî YouTube hesabından canlı olarak yayımlanıyor. Canlı yayını izleyerek astronotların ve aracın görüntüsüne ulaşabilirsiniz.

NASA Rusya’ya ücret ödemeyecek

İnsanlı uçuş projelerini askıya alan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 2011 yılından beri UUİ‘ye Rusya’nın Soyuz adlı araçlarıyla astronot gönderiyor. Bu uçuşun, astronot başı, yaklaşık 85 milyon dolar tuttuğu belirtiliyor. Crew Dragon, astronotları Uzay İstasyonu’na başarılı bir şekilde ulaştırdığı takdirde ABD’nin Rusya’ya ücret ödememesi bekleniyor.

Uzaya gönderilen astronotların daha önce iki defa uçuş gerçekleştirdiği biliniyor. NASA ile SpaceX firmasının ortaklaşa geliştirdiği projedeki uçuş denemesine 27 Mayıs Çarşamba günü başlanacakken fırlatmaya 16 dakika kala ertelendi. Ertelenme sebebi ise kötü hava koşulları olarak kayda geçti.

SpaceX ekibi, astronotlara teşekkür ederek “Bu güzel gezegenin manzarasının tadını çıkarın” derken Astronot Harley, “ABD’yi yeniden uzaya araç gönderme işinin bir parçası yapan bu devasa çabaların bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz. Yörüngeye ulaşınca haberleşiriz.”

Elon Musk’ın kurduğu Firma, NASA’nın Ticari Ekip Programı’nın Ay, Mars ve sonraki görevler için Amerika’nın uzay araştırmalarında bir dönüm noktası olduğunu ifade etti.

Kaynak: İHA, BBC Türkçe, Taşınmaz Haber