Kategoriler
Proje Haberleri

İmar Barışı için son gün 15 Haziran

İmar Barışı başvuruları için artık sona gelindi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, başvuru süresinin yeniden uzatılmayacağı açıklamasını yaptı. Son gün 15 Haziran Cumartesi olarak açıklandı. Yapı kayıt bedellerini ise 30 Haziran tarihine kadar yatırabilmek mümkün.

Bu kapsamda, İstanbul başta olmak üzere; özellikle Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa’dan yoğun başvurular gerçekleştirildi. İmara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılar kayıt altına alınarak bu yapılara yasallık kazandırıldı.

Türkiye’de 13 milyona yakın kaçak ve iskânsız yapı, İmar Barışı‘ndan yararlandı. SİT alanında yer alan yapıların yanı sıra tarihi olanlar ve kentsel dönüşümden yararlanmak isteyenler dışında oldukça yoğun başvurular gerçekleştirildi.

31 Aralık 2017 öncesi yapıları kapsıyor

Uygulama, 31 Aralık 2017 tarihi öncesinde yapılmış yapıları kapsıyor. Peki süreç nasıl işliyor? Yapı Kayıt Belgesi başvurusu, e-Devlet üzerinden beyan esasına göre yapılıyor. Yanlış bilgi verilmesi hâlinde “Resmi Belgenin Düzenlenmesinde Yalan Beyan” uyarınca suç duyurusunda bulunulacağını unutmamak gerekiyor. Bu suçun cezası da 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası olarak TCK’nin 206. Maddesinde yer alıyor. Buna ilaveten Yapı Kayıt Belgesi düzenlenemeyecek yapılar için bu belgenin düzenlendiğinin saptanması hâlinde, Yapı Kayıt Belgesi iptal edilecek, bu belgenin sağlamış olduğu haklar geri alınacak ve yatırılmış olan bedel de iade edilmeyecek.

Ne kadar ödenmesi gerekiyor?

Yapı Kayıt Belgesi için ödenmesi gereken bedel, yapının inşa edildiği arsanın emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamının üzerinden, konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda ise yüzde 5 olarak hesaplanıyor. İmar Barışı başvurusu için yapı veya arsanın ada ve parsel bilgileri, daire sayısı, metrekaresi, yüzölçümü ve maliklerin kimlik bilgileri gerekli.

Toplam ne kadar gelir elde edildi?

Haziran 2018’de başlatılan İmar Barışı uygulamasına bugüne kadar toplam 9.8 milyon başvuru geldi. Af kapsamında devlet kasasına 18 milyar 418 milyon 733 bin lira gelir girdi. Başvurunun en çok olduğu il, 1.7 milyon ile İstanbul olarak açıklandı. İstanbul’u 795 bin 934 ile İzmir, 452 bin 295 başvuru ile Ankara takip etti.