Kategoriler
Proje Haberleri

İmar Barışı’na en çok başvuru Trabzon’dan

Türkiye’de, 31 Aralık 2017’den önce inşa edilen kaçak yapılara af getiren İmar Barışı’na, Karadeniz Bölgesi’nden 800 bini aşkın başvuru yapıldı. En çok başvuru ise Trabzon’dan geldi.

İmar Barışı’na Trabzon’da 150 bin 430, Samsun’da 146 bin 780, Giresun’da 118 bin 672, Ordu’da 99 bin 503, Rize’de 69 bin 597, Gümüşhane’de 59 bin 995, Amasya’da 37 bin 4, Sinop’ta 33 bin 525, Çorum’da 58 bin 829, Artvin’de 23 bin 242, Bayburt’ta ise 11 bin 199 başvuru yapıldı.

Karadeniz Bölgesi’nden en çok başvurunun yapıldığı Trabzon’da, Sisdağı Yaylası’ndan 1070 başvuru gerçekleştirildi. Çarpık yapılaşma nedeniyle doğal güzelliği kaybolan yaylada, kaçak yapı sahiplerinin tamamı uygulamadan yararlandı.

Trabzon Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Vedat Çiftçi, başvuru yapanlardan 57 bininin bedelini ödeyerek Yapı Kayıt Belgesi aldığını söyledi. Çiftçi, “Bu vatandaşlarımız 200 milyon liranın üzerinde bedel ödendi. Bu orana bakacak olursak başvuru yapan vatandaşlarımızın 3’te 1’i ödeme yapıp Yapı Kayıt Belgesi’ni almış oldu” dedi.

Ali Vedat Çiftçi, sürenin uzatılması konusunda yoğun talep geldiğini kaydetti. Çiftçi, “Sürenin Haziran ayına kadar uzatılması hem yeni başvuru yapacaklar hem de ödeme yapamayan vatandaşlarımız için çok iyi oldu. Ödeme konusunda kredi desteğinin gelmesiyle vatandaşlara kolaylık sağlandı. Bazı bankalar Yapı Kayıt ödemesiyle ilgi kredi vermeye başlayacak. Konuyu aslında bir imar affı olarak algılamamız lazım. Bu, İmar Barışı kapsamında, geçmiş yıllarda ruhsat ve ruhsat eklerine aykırı yapılar ile hiç ruhsat alınmadan yapılan yapıların kayıt altına alınma sürecidir. Yasanın özüne baktığınız zaman, 3194 sayılı İmar Kanunu kapsamında bu gibi yapılarda vatandaşlar yerel idarelerle, belediyelerle sorunları çözemiyor. Dolayısıyla devletle de ihtilaflı duruma düşüyor. Yasanın özü, bu ihtilafı ortadan kaldırmak ve bu yapıları kayıt altına almak. Buna bir imar affı gözüyle bakmamak lazım” diye konuştu.