Kategoriler
Proje Haberleri

İmar Barışı’na rekor başvuru

İmar mevzuatına aykırı bir şekilde inşa edilen yapılara sahip olan vatandaşlara, devlet tarafından yapı kayıt belgesi verilmesi suretiyle sorunlarının çözülmesinin amaçlandığı İmar Barışı‘na başvurular rekor sayıya ulaştı.

İmar Barışı uygulaması, 31 Aralık 2017 tarihinden önce inşa edilen ve imara uygun bulunmayan kaçak yapıları kapsayan bir uygulama. Uygulamayla imar mevzuatı gerekliliklerine uymayan yapıların sahiplerine yapı kayıt belgesi verilip sorunların çözülmesi amaçlanıyor. Vatandaşın yoğun ilgi gösterdiği uygulamaya yapılan başvurular, 10 milyonu bularak rekor seviyeye ulaştı.

İmar Barışı‘na başvurmak isteyenlerin en merak ettiği konulardan biri, başvuru süresinin uzayıp uzamayacağı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre başvuru süresi uzamayacak. Uygulamadan faydalanmak isteyenler için son başvuru tarihi 15 Haziran. Uygulumaya henüz başvuruda bulunmamış vatandaşlar için süre bugün doluyor. Yapı kayıt bedellerini ise 30 Haziran’a kadar yatırabilmek mümkün. Henüz başvuru yapmamış vatandaşlar, uygulamadan yararlanamayacak.

Yatırılan bedel 19 milyar 300 milyon lira

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre İmar Barışı uygulamasına yaklaşık 19 milyar 300 milyon lira para yatırıldı. Bakanlığın açıklamasına göre başvurulara ilişkin olarak yüzde 90 vatandaş bu süreçten yararlandı. Vatandaşların bu süreçten memnun oldukları kaydedildi.

Uygulamada, Bakanlar Kurulu’nun aldığı karara göre imarsız yapılar artık kayıt altına alınacak. Uygulama sayesinde mülkiyet sorunu nedeniyle arsa gözüken yapıların, resmi olarak doğalgaz ve su bağlatamama gibi sıkıntıların önüne geçebilmek mümkün. Türkiye’de 2017 yılından önce yapılmış olan ve bu durumda olan tüm binalar şehir, kat büyüklüğü, metrekare gibi herhangi bir şarta bakılmadan kapsam dahilinde olacak. İmar mevzuatına veya ruhsata aykırı şekilde inşa edilmiş yapılara verilecek yapı kayıt belgesiyle vatandaşların imar sorunlarının çözülmesi hedefleniyor.

Uygulamaya en fazla başvuru gelen şehirler arasında İstanbul 1 milyon 747 bin başvuruyla, İzmir 811 bin 452 başvuruyla, Ankara ise 469 bin başvuruyla yer alıyor.