Kategoriler
Ekonomi

IMF’ten küresel uyarı

Koronavirüs salgınının dünya çapında hız kazanmasıyla birçok alan negatif yönde ilerliyor. IMF Başkanı Kristalina Georgieva, küresel anlamda büyümenin 2020 için olumsuz gözüktüğünü söyledi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, koronavirüs (covid-19) salgının ekonomide getirdiği olumsuzluklardan bahsetti. Küresel büyümenin 2020 için negatif olmasının yanı sıra; ülkelerin makroekonomisinde reel gayri hasılatın arka arkaya negatif vermesiyle resesyon oluşabileceğinin uyarısını verdi.

Yeni tip koronavirüs (covid-19) salgını piyasaları olumsuz koşullara sürüklüyor. Dünya borsalarında meydana gelen hızlı erimeyle birlikte finansal anlamda küresel krizin eşiği görüldü.

G20 Toplantısı gerçekleştirildi

G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları’nın katılımlarıyla çevrimiçi gerçekleştirilen toplantı sonrası IMF Başkanı yazılı açıklama yaptı. Bu açıklamaya göre ülkelerin iş birliği yapmasının öneminden bahseden Georgieva, ekonomide oluşan zararın toparlanması için birlikte çalışılması gerektiğini söyledi. IMF Başkanı, sözleri arasına eklediği G20 toplantısının asıl konusunun ülkeler arası iş birliği olduğunun üstünü çizmekten geri durmadı.

2020 için olumsuz koşulların hız kazanması ekonomide küresel anlamda yaşanacak krizin kapılarını açıyor. Arka arkaya gelen negatif büyüme ise resesyon beklentisini yükseltti. Ancak tüm bunlara rağmen 2021 için dünya ekonomisinin yükseleceği öngörüldü.

Ayrıca ekonomide özellikle salgına karşı sağlık kapsamında harcamaların yapılması gerektiği belirtildi. Finansal anlamda kriz yaşayan ülkeler için mali destek yapabileceklerini geçen hafta açıklayan IMF Başkanı, salgından etkilenen çalışan ve işletmelere destek vermekten memnuniyet duyacaklarını hatırlattı.

Ülkelerden yardım çağrısı geliyor

Düşük gelirli ülkelerin salgının yol açmış olduğu ekonomik baskıda yara aldığı açıkça belli olurken, 80 ülke IMF’ye yardım talebinde bulundu. Yatırımcılar ekonomide gelişen olumsuz gelişmelere karşı borsadan 83 milyar doları geri çekti. Bu değerlerin bu zamana kadar en büyük rakam olduğunu belirten Kristalina Georgieva, oluşturdukları destek gücünü arttırmaya yönelik koordine olduklarını söyledi.

IMF, geçen hafta yaptığı açıklamada 1 trilyon dolar maddi fon oluşturduklarını ve ülkelerin yardım çağrıları karşısında kullanmaya hazır olduklarını bir kez daha hatırlattı.