Kategoriler
Ekonomi Emlak Haberleri

İnşaat maliyet endeksi değişim yaşamadı

İnşaat maliyet endeksi 2020 yılının mart ayı itibariyle bir önceki aya oranla değişim göstermedi. Şaşırtıcı sonuçların bizleri beklediği verilerde ise önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,92 oranlı artış görünüyor.

İnşaat maliyet endeksi artış yaşadı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından paylaşılan verilerde, 2020 yılının mart ayı içerisinde inşaat maliyet endeksi belirlendi. Sonuca göre 2020 yılının mart ayında bir önceki aya oranla herhangi bir değişim yaşanmadı, ancak bir önceki yılın aynı dönemlerine göre yüzde 6,91 artış yaşandığı görülmektedir. Veriler karşısında bir önceki aya kıyasla malzeme endeksinde yüzde 0,08 artış yaşanmış, işçilik endeksinde ise bu oran 0,17 olarak düşüş yaşamıştır. Bir önceki yılın aynı dönemini kapsayan verilere tekrar göz atıldığında, malzeme endeksinde yüzde 2,95 oranlı bir artış görülürken, işçilik endeksinde bu oran yüzde 15,57 olarak kendini gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından paylaşılan bir diğer verilerde ise, bina inşaat maliyet endeksi olmuştur. Bir önceki aya oranla yüzde 0,53 artış görülürken, geçmiş yılın aynı ayı içerisindeki orana göre yüzde 7,88 artış yaşadı. 2020 yılının bir önceki ayına bakış attığımızda, malzeme endeksi yüzde 0,94 artış yakaladı ancak işçilik endeksi yüzde 0,24 düştü. Aynı zamanda bir önceki yılın aynı ayı içerisindeki değerlere bakıldığında malzeme endeksinde yüzde 4,21 artış yaşanırken, işçilik endeksinde bu oran yüzde 15,59 olarak görüldü.

Bina dışı yapılara ait endeks oranları

Yapılan inşaat çalışmalarında ayrıca bina dışı yapılarda kullanılan malzeme verileri de yer almıştır. Buna göre, aynı yılın bir önceki ayına göre yüzde 1,79 oranlı azalma yaşanırken; bir önceki yılın aynı ayına bakıldığında bu oran yüzde 3,73 olarak artış yaşadı. Yine aynı yılın bir önceki ayına bakıldığı zaman malzeme endeksi yüzde 2,66 azalma gösterdi. Ancak işçilik endeksi yüzde 0,08 olarak artışa sebep olmuştur. Bir önceki yılın aynı dönemi içerisindeki malzeme endeksi ise 1,06 azaldı fakat işçilik endeksi yüzde 15,48 arttı.

Bina inşaat maliyet endeksi nedir?

Bilmeyenler için bina maliyet endeksi kısaca; BİME olarak adlandırılmıştır. İnşaatta kullanılan girdi maddelerinde o döneme veya geçen yılın aynı dönemine ait maliyet değişimleri ölçülmektedir. Bu nedenle tanım olarak ‘fiyat endeksi’ adını almıştır.

Endeks kapsamında hesaplamalarda işçilik ve malzeme yer alırken; 2005 yılında temeli atılan BİME hesaplamasında işçilik ve malzeme grupları ve bunların alt kalemleri belirlenmiştir. Buna göre konut, bina, çeşitli amaçlar için kullanılan bina tipleri, bir daireli ikamet amaçlı binalar olmak üzere hesaplamalar yapılmakta.