Kategoriler
Ekonomi Emlak Haberleri Gündem

İnşaat malzemeleri yüzde 17,2 oranında büyüdü

Türkiye İMSAD Mayıs 2021 sektör raporları incelenmiştir. İnşaat malzemeleri sanayisinde Ocak ayında yüzde 17,8 oranında artış gerçekleşmiştir. Şubat ayında yüzde 12,3 oranında inşaat malzemelerinin üretiminde artış gerçekleştirildiği bildirilmiştir. Mart ayında 20,9 oranında artış ile yılın ilk çeyreğinin oranı açıklanmıştır. Geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 17,2 oranında büyüme gerçekleştiği ortaya çıkmıştır. İnşaat Malzeme sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İnşaat malzemeci Sanayiciler Derneği olan İMSAD tarafından hazırlanan bir rapor mevcuttur. Ayrıca bu rapor mayıs 2021 sektör raporunda tespitler yer almaktadır. 5,9 oranında büyüyen Türkiye ekonomisinde 2021 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7 büyüme gerçekleştirildiği ortaya çıkmıştır.

Türkiye’nin İnşaat Sektöründe Büyümesi

2020 yılı 3. çeyreğinde yüzde 17,1, son çeyreğinde yüzde 19, 2021 yılının ilk çeyreğinde ise yüzde 17 büyüyen bu inşaat malzemeleri sanayisinde son 3 çeyrek dönemdir Sanayi ortalamasında bir büyüme gerçekleştiği görülmektedir. Buna göre inşaat sektöründe bir büyüme kat ettiğimizi söylemek mümkündür. Ayrıca 2020 yılında yaşanan bu salgın dönemi üretimi kötü etkilemiştir. Son 10 aydır da üretimde artış gösterilmesi sektördeki hareketlendirmeleri hızlanmıştır. Aynı zamanda bu şekilde büyümeyi kolaylaştırılmıştır. İhracatın desteklediği üretim ile inşaat malzeme sektörü gittikçe büyümüştür.

İnşaat Malzemeleri Sanayisinde Mart Ayında Yüzde 20,9’luk Artış

Geçen yıl mart ayında salgınında etkileri ile yavaşlayan bu inşaat malzemeleri sanayisi üretimi 2021 yılının mart ayında yüksek bir büyüme gerçekleştirilmiştir. Ayrıca inşaat malzemelerinin sanayi üretimi ocak ayında yüzde 17,8, şubat ayında yüzde 12,3 oranında artış gösterdiği bilinmektedir. Mart ayında yüzde 20,9 oranında bir artışla belgeler ile onaylanmıştır. Ayrıca yılın ilk çeyreğinde sanayi üretiminde gözle görülür bir büyüme gerçekleştirmiştir. Bunun oran olarak 17,2 olduğunda söylemek mümkündür. 2021 yılının ilk çeyrek dönemlerine gerçekleşen bu yüksek üretimdeki artış iç talebin ve canlı kalması sayesinde gerçekleşmiştir. Ayrıca dış pazarlardaki talep artışı ile daha da fazla çoğalmıştır. İç ve dış talep üretiminde de bu büyüme artışı desteklemiştir.

Bu şekilde 2021 yılın 3 ayında oluşan büyümeyi ve oranları detaylı bir şekilde görmek mümkündür. Ayrıca detaylı bir şekilde ay ay inşaat malzemeleri sanayisindeki büyümeyi takip etmek mümkündür.

Daha fazla güncel haber için tıklayınız…