Kategoriler
Emlak Haberleri

İnşaat Sektörü düşen faizlerle birlikte olumlu sürece geçiş yaptı

İnşaat sektörü konut satışlarında yaşanan rekor seviyeleri fırsat bilerek yeni konut projelerine başlıyor. Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), inşaat sektörü ve ona bağlı olan diğer alt sektörlerle ilgili mevcut durumu “Hazır Beton Endeksi 2020 Temmuz Ayı Raporu” konu başlığıyla ele almış ve Haziran ayında rekor seviyeye erişen değerleri Temmuz ayı ile kıyaslamıştır. Birleştirilen verilerin ışığında temmuz ayının bir önceki ay gibi sektör için olumlu bir süreçten geçtiği gözlemlendi. Konut kredi faiz oranlarında yaşanan düşüşlerle ilgiyi tekrar konuta çeviren yatırımcılar inşaatlara da hız kazandırmış oldu.

İnşaat sektörü düşük kredileri fırsata çevirdi

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), Hazır Beton Endeksi 2020 Temmuz Ayı Raporu’nu kamuoyu ile paylaştı. Raporda yer alan bilgilerde, haziran ayında yaşanan faaliyet artışı diğer yılların aynı dönemine göre rekor seviyeye erişti. Paylaşılan verileri göz önüne alarak düşüncelerini aktaran THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, konut kredi faizlerinde yaşanan düşüşlerin konuta olan ilgiyi en üst noktaya taşıdığından bahsediyor. İnşaatların yeniden harekete geçtiği son iki aylık dönem boyunca, Beklenti Endeksi’nin yönü pozitifte kalmayı başardı. Ancak Güven Endeksi bir önceki ay yaşanan yükselişin ardından temmuz ayındaki değerlerinde yeniden inişe sahne oldu. Faaliyet ve Beklenti Endeksi’nde ise aşılan eşik değere bakıldığında geçtiğimiz ay için inşaat sektöründeki durumun olumlu süreçten geçtiğini söyleyebiliriz.

Temmuz ayı sektör içindeki olumlu yönünü korudu

Pandemi dönemi boyunca alınan tedbirlerde duraksama yaşayan sektörler neredeyse batma noktasına geldi. Ancak turizmin ve inşaat sektörünün önemini yeterince iyi bilen hükümet, teşvikleri sonucunda kamu bankalarına hareket kazandırdı. Yapılan düşük faizli kredi uygulamalarının ardından yeniden hız kazanan konut satışları, özellikle ekonomideki dar boğazı iyileştirmek için fırsat ortamı oluşturmuştur.

Yavuz Işık, haziran ayından sonra temmuz ayının da inşaat ve bağlantılı girdi sektörleri açısından oldukça iyi bir durumda olduğunu söyledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) henüz temmuz ayına ilişkin konut satışları verilerini yayımlamadı. Fakat Hazır Beton Endeksi’nin yakından takip edildiği süreç paylaşılan raporda yer almış ve 2020 temmuz ayının inşaat sektörü açısından pozitif değerleri yakaladığı fark edilmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın paylaşmış olduğu kredili konut satış verilerine bakıldığında devam eden hareketlilik kolayca açıklanabiliyor. Bakanlık verilerine göre, Temmuz 2020’de Türkiye genelinde gerçekleşen kredili konut satışları geçen yılın aynı ayına göre 10 kat artış yaşadı. Toplamda 141 bin 434 konuta denk gelen bu artış yalnızca kredili alımlarda öne çıkıyor.

Güven Endeksi’nde yönü belirleyen salgın hastalık oldu

Işık, “Kredi faiz oranlarının 1 Haziran 2020 tarihinde düşmesinin ardından kredili konut satışlarının toplam rakamı 250 bin 792’ye yükseldi. Önümüzdeki süreç boyunca konut satışlarının aynı hızda devam etmesi beklenmektedir. Ancak pandemi sürecinin yol açacağı sağlık ve ekonomik boyutlu sıkıntıların Güven Endeksi’ni aşağıya çektiği de bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor.” dedi.

İnşaat sektöründe yaşanan hareketlenmenin Türkiye ekonomisine büyük getiriler sağladığını aktaran THBB Raporu, 600 bin kişiden oluşan ilave istihdamın sektöre hızla giriş yaptığını gözler önüne seriyor. Işık’a göre ekonomideki büyümenin ve istihdamın gelişmesi açısından sektörde belirli bir oranda ivme kaydedilmesinin önemi büyük.

Projelere göz atmak için tıklayınız.