Kategoriler
Emlak Haberleri

İnşaat sektörü konutta özel kampanya istiyor

Merkez Bankası’nın faiz indiriminin ardından kamu bankaları da faiz indirimine gitmiştir. Kamu bankaları tarafından yapılan faiz indirimi bugün itibarı ile başlamıştır. Bu durum geçtiğimiz yıllarda da aynı şekilde gerçekleşmişti. Ancak inşaat sektörü içinde yer alan aktörler indirimin sıfır konutlar değil, ikinci el konutlara yarayacağı kanaatindeler.

2. El konut satışları artar

İstanbul İnşaatçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım konu ile ilgili açıklamalarda bulunmuştur.  Durbakayım, faiz indiriminin ilk olarak ikinci el konutlara yarayacağını belirtmiştir. İkinci el konutlarda yeni alım dalgasına faiz indirim yol açacağını belirtmiştir.

Durbakayım, Merkez Bankası faiz indirimine kamu bankalarının hemen olumlu cevap vermesinin şaşırtıcı olmadığını belirmiştir. Önceki yıllarda da yine ilk tepkiyi kamu bankalarının verdiğini belirten Durbakayım, bu  nedenle durumun şaşırtıcı olmadığını belirtmiştir. Dövizin yükselmesi sonucunda Durbakayım, kar satışlarının olabileceğini belirtmiştir. Ayrıca faizlerin düşmesi sonucunda da yatırım amaçlı satışların artabileceğini belirtmiştir.

İnşaat sektörü özel kampanya istiyor

İstanbul İnşaatçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, sıfır konutlarda satışların artması için özel kampanya yapılması gerektiğini belirtmiştir. Durbakayım ” Kamu bankalarının yapmış olduğu faiz indiriminin sıfır konutlara yansıması için kamu bankalarının ve Emlak Konut’un daha önceki yıllarda olduğu gibi yine özel kampanya yapmalarının iyi olacağını belirtmiştir.

Durbakayım, “Faiz indiriminin 2020 yılında olduğu gibi yüzde 0.64 olmasını beklemiyoruz. Ancak yüzde 0.99 faiz oranının altında olmasının verimli olacağını düşünüyoruz. Ve bu kampanyanın en az bir sene devam etmesinin uygun olduğunu düşünüyoruz. Böyle olduğunda bir çok inşaat firması da bu kampanyaya destek vereceğini düşünüyoruz. İnşaat firmalarının da faizi biraz sübvanse etmesi ile birlikte faiz oranı yüzde 0.80’lere inebilir. Ayrıca faiz indiriminin sadece kamu bankaları ile sınırlı kalmaması gerektiğini düşünüyoruz. Özel bankaların da elini taşın altına koymasını bekliyoruz.” diye konuşmuştur.

Bilindiği gibi kamu bankaları yaptıkları ortak açıklama ile faiz oranlarını düşürdüklerini duyurmuşlardı. 1 milyona kadar olan konut kredisi kullanımında faiz oranı yüzde 1.29 olarak belirlenmiştir. 1 milyon TL üzeri konut kredisi kullanılması durumunda ise faiz oranı yüzde 1.34 olarak belirlenmiştir.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…