Kategoriler
Ekonomi Emlak Haberleri

İnşaat sektöründe 2021 yılının beklentisi pandemiye bağlı

İnşaat sektöründe 2021 yılının beklentisini açıklayan Türkiye İMSAD, Aralık 2020 Sektör Raporu’na göre değerlendirmelerde bulundu. Sektörün ve malzeme sanayisinin yıl içindeki performansını, pandeminin seyri ile para politikası ve reformların belirleyeceği konuşulurken; devam eden inşaat işlerinde gerçekleşen canlanmanın ve dış pazardaki talep artışın getirisi inşaat malzemeleri sanayi üretiminin üzerine oldu. Ekim ayında bir önceki yıla kıyasla yüzde 18,2 kadar artış yaşayan malzeme üretimi, raporun olumlu seyrini korumuştur.

İnşaat sektöründe 2021 yılı nasıl geçecek?

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), Aralık 2020 Sektör Raporu’nu açıkladı. Oluşturulan rapora göre, inşaat sektörü ve malzeme sanayisi, salgın hastalık öncesinde 2020 yılının ilk çeyreğinde büyüme kaydetti. Ancak ikinci çeyreğinde yaşanan pandeminin etkisi daralmayla devam etmiştir. Üçüncü çeyreği daha iyi değerlendirmek isteyen yetkililer, ekonomiye verdikleri destek ve gerçekleştirdikleri iktisadi faaliyetlerin ardından inşaat sektöründeki geri dönüşü büyümeyle kapattı. İnşaat malzemeleri sanayisine göz gezdirdiğimizde ise üretim ve ihracatın önemli bir artış yaşadığı kaydedilmiştir. Yılın son çeyreğinde atılan adımlarda salgının dünya genelini olumsuzluğa sürüklemesi ve ikinci dalganın yaşandığının duyurulmasıyla beraber sektör yeniden yavaşlama eğilimine hapsoldu.

Raporda, inşaat sektörü ve inşaat malzemeleri sanayisinde 2021 yılının gidişatı pandeminin seyrine bağlandı. Küresel ölçeğin hesaba katıldığı değerlendirmede, Türkiye’nin seyri şu an için merak konusudur. Yaygın ve başarılı bir uygulama gerçekleştirildiği vakit, yılın ilk yarısında kazanılması umut edilen bağışıklık ise sektörü ve malzeme sanayisinin seyrini yeniden olumluya çevirebilir. Özellikle yılın ikinci çeyreği gerekli kontroller tamamlanırsa kısıtlamalarda ortadan kaldırılmış olacak.

Sektörün belirleyici unsurları

İnşaat sektöründe 2021 yılının seyrini pandemi ve para politikalarına bağlayan rapor, ekonomi, hukuk ve demokrasi alanındaki reformların önemini sunuyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilmesi olağan olan yüksek politika faizi ise durumu yeniden olumsuz süreçten geçirebilir. Zincirleme gelişen etkide konut kredisi ve TL ticari kredi faiz oranlarının yükselişi yüzde 1’in altına düşmeyecek ve aynı oranda kalacaktır. Bu da sıkı para politikası ve yüksek faizlerin getirisini inşaat ve sanayi malzemelerine yansıtacak. Yaşanan daralmanın 2021 yılının performansını tamamen etkileyeceği yönünde ortak görüşlere sahip olurken, durum belirsizliğini korumaya devam ediyor.

2020 yılının ilk çeyreği büyümeyle kapandı

Raporda 2020 yılının getirilerine yer verilmiştir. Burada inşaat malzemeleri sanayi üretiminin yılın ilk çeyrek rakamlarını yüzde 8 büyümeyle kapattığı görülüyor. Fakat Covid-19 salgın hastalığının aniden ortaya çıkmasıyla beraber etkilenen koşullar inşaat malzemelerinin sanayi üretimini ikinci çeyrekte yüzde 8’e düşürdü. Yılın üçüncü çeyreğinde yapılan atılımlar yeniden yükseliş eğilimine yüzde 17,1 ile girmesini sağlamış ve son çeyrekte bu gidişatı korumuştur. Ekim ayında gerçekleşen üretim ise 2019’un aynı dönemine kıyasla yüzde 18,1 artış gösterdi. Aynı zamanda inşaatı süren projelerde canlanma ve talep artışı yaşandı. Buna bağlı olarak ekim ayında 22 alt sektörün 21’inin üretim aşaması 2019’a göre yükselişe geçti. Yine ekim ayında 18 alt sektörde oluşan üretim çift haneli ve yüksek oranlarla tamamlanmıştır.

Parke yer döşemesindeki artışın yüzde 53,9 olarak kayda geçirildiği ve en yüksek üretimin yine bu sektöre ait olduğu bildirildi. Kilit ve donanım eşyaları sektörünün, parke yer döşemesi sektöründen hemen sonra gelişi yüzde 46,1 oranıyla oldu. Listeyi takip eden çimento sektörü yüzde 36,1, hazır beton sektörü yüzde 33,7, seramik kaplama malzemeleri yüzde 31,9 ile sıralamayı devam ettirmiş ve en sona yüzde 30,6 artış ile inşaat boya ve vernikleri girmiştir.

Exit mobile version