Kategoriler
Ekonomi Gündem

İnşaat sektöründe daralma bitmedi!

İnşaat sektöründe 7 çeyrek dönemdir kötüye gidiş sürerken Sektör, 39 çeyreğin dibini gördü. Toplam yatırımın büyümeye etkisi ise negatif yönde oldu.

Ülkemizdeki İnşaat sektörüne olan yatırımlar, ikinci çeyrek döneminde yüzde 22,8 oranında küçülürken birinci çeyrek dönemindeki küçülmenin iki katını yaşadı.

Birinci çeyrek dönemde yüzde 12,4 oranında küçülme yaşanmıştı.

Fabrika ve ofis binalarına yönelik inşaat yatırımları ise yüzde 29’dan fazla bir oranda daralma yaşandı. Bir önceki çeyrekte bu oran yüzde 15.6 olmuştu.

İnşaat harcamaları 2017 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 18.9’luk bir oranda artış gösterdikten sonra Sektörde son 7 çeyrekten beri daralma görülüyor.

2009 yılında yaşanan krizinden sonra İnşaat sektöründe en uzun soluklu düşüş yaşanırken rakamlar, aynı zamanda, 39 çeyrek yılının en kötü performansını gösteriyor.

Vatandaşın konut harcamaları azaldı

Habertürk gazetesinden Rahim Ak’ın haberine göre; vatandaşın konut harcamaları dip seviyede. Vatandaşın konut harcamaları İnşaat sektöründeki aşırı küçülme sebebiyle ilk çeyrekte yüzde 9.3 oranındayken ikinci çeyrekte ise yüzde 12.7 seviyesine yükseldi.

Vatandaşın konut harcamalarının yanı sıra makine ve diğer teçhizatlardaki daralma bir önceki çeyreğe göre azaldı. Bu alanlardaki daralma ilk çeyrekte yüzde 8.6 oranındayken ikinci çeyrekteki bu oran, yüzde 16.5 oranında oldu. Böylece toplam yatırımların büyümeye olan etkisi yüzde -7,1 puan oldu.

Hizmet sektöründe toparlanma görüldü

Ekonomideki kötü gidişat konuşulurken hizmet sektöründeki bazı alanlarda ithalatın daralması büyümeye katkı sağladı.

Hizmetler, sigorta ve finans faaliyetleri, mesleki ve idari destek hizmetlerinde, bir önceki çeyreğe göre toparlanmanın olduğu görüldü. İç talebin azalmasıyla birlikte ithalatın daralması büyümeye yüzde 3,9 puan katkı sağlarken dış ticaretteki ihracatın katkısı 1,8 puan oldu.

Rakamlara göre, özel tüketimin büyümeye katkısı -0,6 puanken kamu tüketimin katkısı ise 0,5 puan seviyesinde oldu.

Dayanıksız mal tüketiminde artış gözlemlendi

Tüketim grubunun alt detaylarında ise dayanıklı ve yarı dayanıklı mal gruplarındaki tüketim miktarında olan daralma azalırken dayanıksız mal grubunun tüketiminde ise artış gözlemlendi.