Kategoriler
Emlak Haberleri

İnşaat sektöründe yılın son çeyreği yeni bir umut getirdi

İnşaat sektöründe değişen dengelerin yeniden düzene girdiği yılın son çeyreğinde beklenen umut ışığı görüldü. Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilen yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgın hastalığının olumsuz etkileri ekonomi başta olmak üzere; inşaat ve gayrimenkul sektörünü derinden sarsmıştı. Ancak turizm sezonunun başladığı haziran ayından itibaren salgın hastalıkla yaşamaya alışan Türkiye, yeni düzene hükümet teşviklerinin aracılığıyla geçti.

İnşaat sektöründe online başvuru devri

Salgın hastalığın başladığı günden bu yana durma noktasına erişen inşaat sektörü, haziran ayında başlatılan ve üç ay süren düşük faizli kredi kampanyalarının sonucunda talepte artış yaşamıştı. 2020’nin ikinci çeyreğinde eriyen konut stokları yeni projelerin başlamasına neden oldu. Ekonomide payı bulunan sektörün istihdam açısından katkısı oldukça büyük. Yaşanan değişimin gayrimenkulde tüketici isteklerini değiştirmesinin ardından bir diğer değişim inşaatta yaşandı. Artık hem firma hem de taşeron personelleri birebir iş görüşmesine katılmak yerine online kariyer platformları aracılığıyla iş sahibine ulaşıyor. Yeni normalin ardından hayatın akışına uyumlanan tedbirler sektördeki değişimlerin kapısını aralamaya devam edecektir.

Yılın son çeyreğinde umut ışığı görüldü

Workindo.com CEO’su Erhan Kocabaş pandeminin ilk günlerine göre sektörde daha olumlu bir seyir yakalandığını vurguladı. Geçtiğimiz iki yıl boyunca duraksayan inşaat sektörünün 2020’deki salgın hastalıkla birlikte düşüşe geçmesi gözleri korkutmuştu. Özellikle Ocak, Şubat ve Mart ayında konut satışlarının neredeyse yaprak kıpırdatmadığı ortamda belirsizlik birçok kişi için son gözüyle bakıldı. Fakat istihdamın daraldığı ve projelerin raflara kaldırıldığı günlerin izini silmek isteyen hükümetten gelen destekler değişimde ilk dalgayı yaratmıştır.

Merkez bankasınca uygulanan faiz indirimlerinin ardından harekete geçen kamu bankaları, konut kredilerinde indirimli günlerin başladığını duyurdu. Kredide yapılandırma ve borç erteleme gibi seçeneklerle genişletilen imkanlar sektöre adeta can suyu olmuştur. Müteahhitlerin ellerinde kalan iki yıl öncesine ait pek çok konutun peynir ekmek gibi gittiği piyasada firmalara özgüven kazandırıldı. Talep artışına bağlı olarak harekete geçenler gelecek yıl satışlarda rol oynayacak.

Kocabaş, sektör bazlı geriye bakıldığında son iki yıllık duruma göre gelişmelerin devam edeceğini belirtiyor. Altyapı projelerinin Türkiye ve dünya geneline yayılması talepte yoğunluk yarattı. Çin’in pandemi öncesi dünyanın üretim üstü olduğunu belirten Kocabaş, aniden değişen dünya düzeninin ülkeleri altyapı yatırımlarına ve üretim tesislerini çeşitlendirmeye yönlendirdiğini söylüyor.

İstihdamın sınırları Workindo ile genişletiliyor

Erhan Kocabaş yapmış olduğu açıklamasında; değişimle birlikte gelen gelişmelerin inşaat sektöründe umut sağladığından söz etti. İstihdamda daralan sektörün talep artışına bağlı olarak yeniden genişleyeceği öngörülmekte. Tüm dünyada dalga dalga yayılan ve bir anda tsunami etkisi yaratan işsizlik sorunu, Amerika’ya kadar sıçradı. Kendi üretimini yapan ve ekonomide ilk sıraya yerleşen Amerika’daki bu değişim; Ocak, Şubat ve Mart aylarında yüzde 3,5 ila 4 arasında işsizlik oranı yaratmaya yetmiştir. Nisan ayına gelindiğinde ise yüzde 14,7’ye sıçrayan oranlar şok etkisi yarattı. Kriz ortamının kalıcılığına karşı harekete geçen merkez bankaları parasal genişleme ve teşviklerinin sonucunda rakamları yüzde 8,4’e indirdi.

Tüm dünyada kademeli olarak normal yaşam sürecine geçildiğini hatırlatan Kocabaş, ülkelerin ekonomik anlamda iyi değerler yakalamaya başladığından bahsediyor. Şimdilerde inşaat sektöründeki genişleyen istihdam oranları tabloda olumlu etkiler yaratmaya başladı. 3 aylık sürece yeniden dönecek olursak altyapı, enerji, petrol ve petrogaz hatlarında Türk şirketlerin yurt dışına hizmet verdiğini görebilmekteyiz. Workindo.com, 7 farklı ülkede istihdam sağlayan Türk şirketlerine özel olarak iş ilanı yayınlıyor. Yurt dışında çalışmak isteyenlere Katar, Türkmenistan, Rusya, Romanya ve Dubai seçenekleri mevcut. Bu ülkelerdeki projelerde aktif ilanlar yoğunlukla devam ediyor. Platform aracılığı ile istihdam oranlarının toplam değeri alınırsa yılın son çeyreğinde artış ön görülmektedir.

Sektöre dair haberlere göz atmak için tıklayınız.