Kategoriler
Ekonomi Gündem

İnşaat sektöründeki güven endeksi arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran 2020 döneminin Sektörel Güven Endeksleri’ni yayımladı. 

Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi, bu ay, bir önceki aya oranla hizmet sektöründe yüzde 8,5 oranında; perakende ticaret sektöründe yüzde 9,3 oranında artarken inşaat sektöründeki bir aylık artış yüzde 33,1 olarak kayda geçti.

Mevsim etkilerinden arındırılan inşaat sektörü güven endeksi, haziran ayında, yüzde 33,1 oranında arttı. Mayıs ayında 58,5 olan endeks, bu ay 78 seviyesinde oldu. İnşaat sektöründe alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi alt endeksi mayıs ayına oranla yüzde 48 artarak 59,1 seviyesine yükseldi.

Önümüzdeki üç ayı ayı kapsayan dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi alt endeksi de geçen aya göre  yüzde 25,5 oranında artarak 96,8 değerinde oldu.

Hizmet sektöründeki artış yüzde 4,4 oldu

Öte yandan hizmet  sektöründeki güven endeksi, bir ayda yüzde 4,4 arttı. Mayıs ayında yüzde 51,1 olan endeks, haziran ayında yüzde 55,5 olarak kayda geçti. Hizmet sektöründe, son üç ayda, mayıs ayına göre iş durumu alt endeksi yüzde 2,9 oranında arttı. İş durumu alt endeksi, 38,2 oldu.

Son üç ayı içeren dönemde, hizmetlere yönelik talep alt endeksi yüzde 3,6 oranında artarken 40,5 olarak kayda geçti. Önümüzdeki üç aylık dönemde hizmetlere yönelik talep beklentisi alt endeksi de arttı. Endeks, yüzde 13,7 artarak 87,8 olduğu aktarıldı.

Perakende ticaret sektörü güven endeksi de arttı

TÜİK’in yayımladığı bilgilere göre mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksinde de yüzde 9,3 oranında artış görüldü. Endeks, yüzde 86,4 oranında oldu. Söz konusu sektördeki bir önceki aya göre, son üç aylık dönemde iş hacmi satışlar alt endeksi yüzde 17 oldu.

Endeks yüzde 48,6 olarak kayda geçti. Mevcut mal stok seviyesi alt endeksinde ise azalma kaydedildi. Buna göre endeks, söz konusu dönemde yüzde 5,6 oranında azaldı. Endeks, 113,7 değerinde olarak kayda geçti.

Gelecek üç aylık dönemde iş hacmi-satışlar beklentisi alt endeksi yüzde 28,9 oranında arttı. Endeks, 96,8 oldu.