Kategoriler
Ekonomi Gündem

İnşaat sektöründeki küçülme azalarak devam ediyor

Finansal dalgalanmalardan en çok etkilenen inşaat sektörü oldu. Genel ekonominin çok altında performans gösteren sektör, bu yılın üçüncü çeyreğinde de küçüldü. Kasım ayına ilişkin dönemde inşaat sektörü yüzde 7,8 oranında düşüş kaydetti.

İnşaat harcamaları ise nominal ve reel olarak azaldı. Verilere göre bu yılın eylül ayına kadar 2018’in aynı dönemine göre inşaat harcamaları, cari fiyatlarla yüzde 12,3 gerileme yaşadı.

 Aylık olarak yayımlanan Türkiye İMSAD Kasım 2019 Sektör Raporu, beş çeyrek dönem boyunca üst üste küçülen inşaat sektörünün daralma hızının son çeyrek dönemde azaldığını gösterdi.

İnşaat sektörü güven endeksi düştü

Öte yandan art arda yükselen inşaat sektörü güven endeksi de düşüş gösterdi. Endeks geçtiğimiz kasım ayında 2,8 puan azaldı. Temmuz-Eylül döneminde 4 ay boyunca kademeli ve temkinli bir artış gösteren İnşaat sektörü güven endeksinin kasım ayındaki 2,8 puanlık azalışı, mevcut iş ve alınan sipariş sayısının düşmesiyle başladı. Endeks, geçmiş yılların oldukça altında bulunuyor. 

Temmuz ve ekim ayları arasında 13,5 puanlık artış gösteren mevcut inşaat işleri, bu yılın kasım ayında 3 puan düştü. Mevcut inşaat işlerinde işlerin yapımından sonra azalış görülürken yeni alınan işlerin sayısının toplam mevcut inşaat işlerine yeterli oranda katkıda bulunmadığı gözlemlendi. Türkiye ekonomisindeki göreceli toplarlanmanın ve kredilerdeki faiz indirimlerinin inşaat sektöründeki toparlanmadaki kalıcılığını sağlayamadığı tespit edildi. 

Yeni inşaat işi seviyesi düştü

Yapılan işlerin ardından mevcut inşaat işlerinin sayısı düşerken yeni inşaat işleri 3,9 puan düştü. Son aylarda alınan yeni işler ile ötelenen işlerin doyuma ulaştığı ve mevsimsellik faktörüyle de yeni iş siparişlerinin sayısının düşmeye başladığı gözlemlendi.

Öte yandan inşaat malzemelerinin üretimi bu yılın eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,1 oranında azaldığı tespit edildi. Bu yılın ilk dokuz ayında ise sanayi üretimi yüzde 17,3 oranında gerileme kaydetti. İhraç edilen mal sayısındaki artış, bu kaybı telafi edemedi.