Kategoriler
Ekonomi Emlak Haberleri

İnşaat sektörünün çalışan sayısı istihdamda önemini ortaya koydu

İnşaat sektörünün çalışanları 1,7 milyonluk rakamı geride bıraktı. Eylülde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yapılan istihdam kıyaslamasında kazancın yeni adresi inşaat sektörü. Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerini sektörde hizmet verenler için sıralıyor.

İnşaat sektörünün çalışan sayısı 1.7 milyonu aştı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri, iş gücü istatistiklerini bir araya getirdi. Eylülde geçtiğimiz yılı kıyaslama altına alan veriler ekonomik faaliyetlerde önemli bir yer edinen inşaat sektörünün kuvvetlendiğini gösteriyor. İstihdamda tek bir kapıda sınırlı kalan Türkiye, kazançlarını inşaat sektörünün çalışanları ile katladı. Sektördeki istihdam sayısı haziranda kamu bankalarının uygulamaya soktuğu düşük faizli kredi destek paketleriyle artışa geçmiş, yeni projelerin başlamasıyla ise bu artışı sürdürmüştür. Geçtiğimiz yıl tarımda çalışan sayısı 350 bin, sanayide çalışan sayısı 29 bin ve hizmette çalışan sayısı ise 520 bin kadar azaldı. Ancak inşaattaki büyüme 166 bin daha yükselerek 1 milyon 573 binlik toplam rakamı 1 milyon 736 bine yükseltti. Haziran itibariyle başlatılan düşük kredi kampanyalarının konut stoklarını tüketmesinin ardından başlatılan yeni projeler inşaat sektörünün istihdam sınırını tepe noktaya çıkarttı. Türkiye geneline baktığımızda yine aynı dönemde istihdam sayısı 733 bin kişi azalma yaşayarak 27 milyon 707 bin kişiye düşmüştür.

Sektör istihdamı sırtlanıyor

Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, TÜİK verilerini inceleyerek, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. İnşaat sektörünün istihdam sağlama konusunda çok sıkı olduğu dönemin TÜİK verilerine de yansıdığını belirten Yılmaz, durumun netliğe kavuştuğunu bildiriyor. Açıklanan eylül ayı verilerinin yalnızca 1 yıl içinde 166 bin ek istihdam sağladığını gösteren tablo, sektör kadar ülke içinde son derece önemlidir. Zorlu süreç karşısında Dap Yapı olarak, şirket bünyesinde yatırımlarını devam ettirdiklerini söyleyen Yönetim Kurulu Başkanı, “Şirketimiz bünyesinde istihdam kaybına yol açmadık. Verilmeyen bu izin aksi yönde Çekmeköy’deki Ormanköy projemiz ile devam etti. İstihdam sayımızı arttırarak önümüzdeki dönem için başka bir projeyi tasarlamaya başladık. Nişantaşı için harekete geçilen son dönemde sağlanan istihdam sayısı şantiyelerde her geçen gün artıyor. Yalnızca işçi ile sınırlı kalmayan Dap Yapı, bunun yanında mimari, mühendislik ve teknik kadro sayısını da arttırdı” dedi.

Yükselen istihdam sayısı proje sayısının bir kanıtı

Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal, ‘yeni normal’ denilen günlerin haziran ayı itibariyle gelmesinin ardından sektörde oluşan stok erimesinin ciddi olduğunu söyledi. 2020 yılının ilk 8 aylık sürecinde belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısında yüzde 73,7’lik bir artış yaşanmış; bu artış yüzölçümünde yüzde 58,1, değerde ise yüzde 76,1’lik oranla kendini göstermiştir. Stokların azalmasının akabinde ruhsat sayısındaki artış ciddi seviyelere erişti. Akbal, verilerin Türkiye genelinde binden fazla projeye imza atıldığının kanıtı olarak görüyor. Sektör adına bulunan bu sevindirici haber, diğer sektör kollarındaki kazancı da arttırmıştır. Camcısından kapıcısına, perdecisinden mobilyacısına dek artan kazanç, sektörde yakalanan ivmenin bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. Artışla birlikte Fuzul Grup olarak 2020’de katkıda bulunmanın sevincine kapıldıklarını söyleyen Akbal, Başakşehir’de 10.konut projesi olan Başakşehir Avrasya’yı devreye soktuklarını söyledi.

Pandeminin olumsuz koşullarına rağmen istihdam arttı

Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, sektör içindeki üretimin bir dönem boyunca durgunluktan geçtiğini, ancak bu durumun kamu bankalarının devreye girmesiyle artış yaşadığını söyledi. Son 2 yıldır ruhsat sayılarında yaşanan ciddi düşüşler, haziranın gelişiyle birlikte yeniden yükselişi yakaladı. Bu sayede konut stoklarının tükendiğini dile getiren Özgün, ilk 9 ayda 1,2 milyona yakın konut satıldığını ifade etti. Ocak-Eylül dönemine göz attığımızda pandeminin olumsuz koşullarına rağmen konut satışları yükselerek devam etmiştir. Son 2 yıl için düşüşe geçen ruhsat sayıları kamu bankalarının destekleriyle yeniden yükselişini yakaladı. Yeni inşaatların başladığı son aylar ise pandemiye rağmen istihdam sayısının artışına yoruluyor.