Kategoriler
Emlak Haberleri

İnşaat ve Emlak sektörünün devamı için dijitalleşmek şart

İnşaat ve Emlak sektörünün büyümesi adına yapılması gerekenlerin başında dijitalleşme geliyor. Konuya ilişkin görüşlerini sunan Dijital Projeler Girişimcisi Adem Atbaş, sektörlerin salgın hastalığa karşı dirençli olduğunu belirtti. Pandemi döneminde büyümeye devam eden sektörlerin dijitalleşerek geleceği sağlamlaştırma fikri öne çıkarılıyor. Dijitalleşebilen firmaların büyümeye devam edeceğini söyleyen Atbaş, dijitalleşmeyi başaramayanlar için yolun sonunda ışık göremedi.

İnşaat ve Emlak sektörü dijital dünyaya adım atmalı

Dijital Projeler Girişimcisi Adem Atbaş, inşaat ve emlak sektöründe devamlılık sağlamak isteyen firmalara seslendi. Görüşleri esnasında her iki sektörü yakından inceleyen Atbaş, salgın hastalık tedbirlerine rağmen sektörlerde büyümenin yakalandığından bahsediyor. Ancak, yeni nesil adına uyum yakalamak isteyenler bir an önce dijital dünyaya adım atmalı. İnşaat ve Emlak sektörü altında faaliyet gösteren firmaların dijitalleşemediği süreçte zamanla yok olma tehlikesiyle baş başa olduğu biliniyor. Girişimci, “Dijitalleşmeyi başaramayan veya eksik yapan firmalar zaman içinde yok olacaktır” sözlerinde bulundu.

İnşaat ve Emlak dijitalleşmeli

Dijitalleşme fikrine sıcak bakan pek çok firmanın yakın zamanda adım attığı bu yeni dünya meyvelerini vermeye başlıyor. Dijitali tam anlamıyla başaranlar, online ve çevrim içi hizmetler sayesinde devamlılık sağladı. Bununla birlikte Atbaş’a göre, her iki sektörde de tam manasıyla dijitalleşme gerçekleşememiştir. Mevcut dijital projeler üzerinden çalışmalar yürüten sektörün daha kalıcı ve daha alternatif üreten projelere imza atması gereklidir. Atbaş, projelerin dijital dünyaya aktarılmadığını, “Örneğin, emlak hizmeti veren pek çok kişi sahibinden.com’u tercih ediyor. Platforma sıkça uğrayan emlakçıların kendilerine ait yerel, bölgesel veya ulusal bir projeleri bulunmamaktadır. Tekelciliğin kaybettirdiği günümüzde hem sektör mensupları hem de ülke ekonomisi kayıp vermeye devam eder” sözleriyle dile getiriyor. Bu nedenle sektörlerin dijitalleşmesi gerekliliğini konu edinen Adem Atbaş, inşaat ve emlak sektöründe faaliyet veren firmaların ve kişilerin yeni dijital projeleri hayata geçirmesinin şart olduğunu söyledi.

Sektörde istihdam sırtlanıyor

Her iki sektöründe diğer sektörlere istihdam sağladığı bilinmektedir. Fakat, çoğunluk olarak iki sektöre odaklanılmış hazır projeler üzerinden gidiliyor. Dijitalleşmeyle birlikte dijital istihdam projeleri, online satış projeleri ve e-ticaret projeleri geliştirilmeli. Sektör altında birleşen platformların araştırmalarını yakından inceleyen Adem Atbaş, devamlılık için ihtiyaç duyulanın dijital projeler olduğunu şu sözleriyle aktarıyor: “Dijital projelere en çok bu sektörlerin ihtiyacı vardır. Sektör altında hizmet verenlerin bir an önce bu açığı görmeleri gerekli.” Tüm bu çözüm önerileriyle yetinmeyen Atbaş, sektör çalışanlarının diğer fikirlere ve önerilere kulak vermesini istedi. Taze fikirler sayesinde geliştirilebilecek dijital projelerde insanlarla birlikte çalışılabilir. Fikirler ve öneriler doğrultusunda yeni inşaat projelerinin geliştirilebileceği açıktır. Bu türden hareketler yeni emlak konseptlerini geliştirmeye de katkı sağlayacak. Dünya geneline baktığımızda farklı örneklerle karşılaşabileceğimizi ifade eden Girişimci; “Benzer örnekleri ülkemiz altında hayata geçirebilmek sektör ve müşteri arasındaki çizgiyi de kuvvetlendirecektir” dedi.

Kalitenin kazanımı çok olur

Sektörde kaliteye önem verilmesi diğer şartlardan yalnızca bir tanesidir. Bir emlak ilanında bile kaliteli bir görselin kullanımı satışları ikiye hatta üçe katlar. Gösterilen bu örneğe ek olarak, güzel bir dijital proje ile sunum yapanlar sektör içindeki kazanımlarını arttıracak. Sektörde kâr sağlamak isteyenlerin dikkat etmesi gereken şey kalite arayışıdır.