Kategoriler
Emlak Haberleri

İnşaatçıların birinci el konut satışları için destek ve teşvik talepleri arttı

İnşaatçıların birinci el konutlar için destek istediğinden söz eden İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, ipotekli konut satışlarının geçtiğimiz Aralık ayında yüzde 70 düşüş yaşadığını söyleyerek; birinci el konutlar için özel kredi faiz oranlarının devreye sokulması gerekliliğinden bahsetti.

İnşaatçıların satışları arttırma isteği hatırlatıldı

Geçtiğimiz yıl 2020’de konut satışlarının bir önceki yıla oranla yüzde 11.2 artış yaşadığı ve Türkiye geneli için toplam satılan konut sayısının 1.5 milyona sabitlendiği görüldü. İpotekli satış olarak belirtilen kredili alımlarda yüzde 72.4’lük artış 573 bin 337 adete tekamül ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından paylaşılan veri değerlendirmesine göre, Aralık ayı içerisinde konut satışlarının yüzde 47.6’lık bir düşüş yaşayarak 105 bin 981’de takılı kaldığı görüldü. İpotekli satışların bu ay için yüzde 70.9 oranında gerilemesi 14 bin 631’e inmesiyle son bulmuştur.

Verileri yeniden gözden geçiren İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım; 2020’nin toplam satış rakamını 1.5 milyonla tamamlandığını, bu sayının 2021 için umut verici bir gelişme olduğunu ifade etti. Sektörün tek başına rekor kırmasının olanaksız olduğunu vurgulayan Durbakayım, Haziran ayında kamu bankalarının öne çıkardığı faiz desteğinin yatırımcıya ve ikinci el konut alıcısına yaradığını bildiriyor. Bu yüzdendir ki bu yıl özellikle inşaatçıların birinci el konutlar için beklediği teşvik ve desteklerin gelmesi için bir umut yaşanmakta. Geriye bakıldığında artan maliyetlerin desteklerle birlikte bir nebze olsun fiyat artışının önünü kapatacağı düşüncesi, burada en doğru stratejiyi birinci el arzının artması şeklindeki fikri doğuruyor. Bu sayede belirli bir fiyat dengesinin sağlanabileceği fark edilirse, teşvikler geliştirilir.

Birinci el konut satışları için özel faiz desteği

Merkez Bankası tarafından uygulanan politika, kısa vadeli radikal düşüşleri işaret etmektedir. Fakat, sektörün yeniden dengesini bulabilmesi ve deprem gerçekliği düşüncesi altında risksiz konutların projelendirilebilmesi adına gayrimenkul alımlarında destekler şarttır. Bu desteklerin, birinci el satışlar için faiz oranlarının düşümü olmasının yanı sıra, faiz maliyetlerinin minimuma çekebilecek güçteki ikinci el piyasaların devreye girmesi şeklinde işleyebilir. İnşaatçıların beklediği atılımlar; mortgage kredileri için yasal adımların belirlenmesiyle devam etmeli. 2021 yılı içinde gerileme halinde olan döviz kuru ve güven katsayısı giderek artan makro veriler ve yatırım amaçlı konut alacaklar için yeni bir fırsat oluşturuyor. Tasarruflarını döviz yerine yeniden güvenli limanda değerlendirmek isteyenlerin sayısı gün geçtikçe artarken; ikinci el üzerinde tasarruf araçlarının arasındaki değişimin olduğunu söylemek mümkün.

Yabancı alıcılardan satış rekoru bekleniyor

Salgın hastalıkla birlikte uluslararası uçuşların durdurulması ve sınırların kapatılması yabancılara yapılan satışları olumsuz etkiledi. Yine de tüm bunlara rağmen elde edilen toplam 40,8 binlik satış rakamı oldukça iyi bir seviyedir. Yıl içinde bu rakamın 50 binin üzerine taşınması için ekstra bir çaba gösterilecek. Ardından ikinci çeyrekten itibaren yabancılara satışın tekrar hız kazanması ve 50 bin seviyesine ulaşarak yeni bir rekora imza atılması bekleniyor. Türkiye’ye talep gösterenler arasında artık yalnızca Orta Doğu vatandaşlarının olmadığını söyleyen Durbakayım, Çin ve Hindistan’ın da ucuz fiyatlar nedeniyle ilgi gösterdiğini açıkladı.

Birçok projede eski konsepte veda edilecek

Konut tercihlerinde yaşanan değişimlere kulak veren inşaatçıların hazır projelerini değiştirmesi bekleniyor. Her şeyin biraz daha spesifik olacağı görüşünü savunan İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, “Çalışma hayatının evlere aktarılmasının tasarım yönünden bazı şeyleri ele alınmasıyla devam edecektir” şeklinde konuştu. Köklü değişimlere hazır olunması gereken 2021 yılında; yeni, nitelikli ve alıcıların ihtiyaçlarına cevap veren konut projelerinin görülmesi olasıdır.