Kategoriler
Emlak Haberleri

‘İnşaatta sat yap dönemi bitti şimdi yap sat zamanı’

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, inşaat sektöründe konut arzının azaldığına dikkat çekti. Konuyla ilgili olarak “İnşaatta sat yap dönemi bitiyor, yap sat dönemi başlıyor.” diyen Tamer Özyurt, artık lansman fiyatları ile konut sahibi olmanın bir fırsat olmadığını, önümüzdeki dönemde bitmiş, hemen teslim durumundaki konutların tercih edileceğini belirtti.

Tamer Özyurt, büyük ölçekli projelerinin devrinin de kapanacağına dikkat çekti. Bunun sebebi de inşaat sektöründe son bir yılda gerçekleşen %50 ile %100 arasındaki maliyet artışı oldu.

Maliyetler bu derece artarken artık yeni projelerin üretimi duruyor, yeni projeler yerine mevcut projeler devam ediyor. İnşaat şirketleri, firmalarını ayakta tutabilmek adına yeni projeler ile maliyet masrafını arttırmak yerine ellerindeki stokları eritme yolunda ilerliyorlar.

İnşaat malzemelerinin girişi döviz üzerinden olduğu için demir %100, beton %80 zam görmüş durumda. Piyasa daralması sebebiyle oluşan artışlar henüz konutların satış fiyatlarına yansıtılmadı. Stoklar eridikçe de maliyetler fiyata yansıyacak. İnşaat şirketleri yeni projelere başlamadığı için, mevcut stokların en fazla bir yılda biteceğini belirten Tamer Özyurt, stoklar eridikten sonraki fiyatlara gelecek olan artışın %100’lere yaklaşacağını tahmin ettiğini söyledi.

Fiyat artışının kaçınılmaz olduğu gelecek dönem öncesinde bu fırsat döneminin kaçırılmaması gerektiğini belirten Özyurt, yabancı yatırımcının da yerli yatırıcımcılar gibi bitmiş konutlara ilgi gösterdiğine dikkat çekti.