Kategoriler
Yazar Haberleri

İnsanların alım gücünün emlak piyasasına etkisi

Günümüzde emlak piyasası daire, arazi, iş yeri alım ve satımıyla şekillenmektedir. Emlak piyasasını etkileyen en önemli etken ise insan faktörüdür. Piyasaya en çok etki eden faktör insanların alım potansiyeli ve güçleridir.

İnsanların alım gücünün emlak piyasasına etkisi nelerdir?

Emlak piyasası herkesin bildiği üzere ekonominin en büyük sektörlerinden bir tanesidir. Bu sektörün büyümesi de tamamen insanlara ve insanların alım güçlerine bağlıdır. Ülkemizde orta gelirli insanların büyük bölümünün hayali kendilerine istedikleri gibi bir ev alabilmektir. Bu da tamamen emlak ile alakalı bir durumdur. Bir bireyin ev alabilmesi için elinde toplu bir para olması gerekmektedir. İnsanlarımızın geneli bu toplu parayı bankalardan kredi çekerek temin etmektedir. Son dönemlerde kredi faizlerinin fahiş oranda yükselmesi insanların alım gücünü neredeyse yok etmiş ve emlak piyasasını durma noktasına getirmiştir. Emlak sektörü için insanların alım gücünün son derece önemli olduğu buradan anlaşılmaktadır.

Bankaların kredi faizlerini tavan noktaya çekmesiyle durma noktasına gelen emlak piyasası kendini insanların alım gücüne göre şekillendirmelidir. Ülkemizde son dönemde yaşanan faiz ve döviz artışı insanların alım gücünü önemli derecede düşürmüş, düşen alım gücüyle emlak piyasası da durgunlaşmıştır. Emlak piyasasını hareketlendirecek olanlar tamamen insanlardır. İnsanların da hareketlendirme yapmaları için emlak piyasasında indirime gidilmeli ve bankaların faizlerinin düşmesi gerekmektedir. İnsanların alım gücü düşük olduğu sürece emlak almaları mümkün değildir. Bu da emlak piyasasını kökten etkilemektedir.

İnsanların alım gücünün emlak piyasasına etkisinin tartışılmazlığı bir yana, dolar ve döviz endeksi de insanların alım gücünü son derecede etkilemektedirler. Doların artmasıyla Türk lirası erimekte, değer kaybı yaşayan Türk lirası alımı düşürmektedir. Bunun ile beraber emlak piyasası olumsuz etkilenmekte, emlak üreticileri zor duruma düşmektedirler. Emlak piyasasının olumlu olarak etkilenmesi için bir an önce Türk lirasının döviz karşısında değer kazanması, banka kredi faizlerinin düşmesi, emlak piyasasının da insanlara karşı indirim yoluna gitmesi gerekmektedir. Bu hususlar sağlandığı takdirde emlak piyasası en kısa sürede kendini toparlayacaktır.

Yazar Müge TÜZÜN

ODTÜ Mimarlık Fakültesi'nden muzun oldu. Mimarlık ve Değerleme Uzmanlığı yaptı.