Kategoriler
Proje Haberleri

İntikal işlemlerinde tapu harcı yok

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, intikali yapılan taşınmaza isabet eden veraset ve intikal vergisi tamamen ödenmedikçe devir ve ferağının yapılamayacağını, üzerinde herhangi bir ayni hakkın tesis edilemeyeceğini söyledi.

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, intikal işlemlerinin gecikmesinin birçok soruna yol açtığını söyledi. Özelmacıklı, intikalin tapu sicilinde kayıtlı malikin ölümü hâlinde miras hakkının, veraset belgesinde belirtilen mirasçılar adlarına Medeni Kanun hükümlerine göre tescili işlemi olduğunu açıkladı.

Geçmiş dönemlerdeki rakamlarla ilgili bilgi veren Özelmacıklı, tapu sicil müdürlüklerinde 2018’de 406 bin 804, 2019 yılının ilk üç ayında ise 77 bin 809 intikal işleminin gerçekleştiğini dile getirdi.

‘Rıza-i taksim yapılamaması akrabalar arasındaki husumeti artırıyor’

Hakan Özelmacıklı, rıza-i taksim yapılamaması durumunda, akrabalar arasındaki husumetlerin arttığını söyledi. Özelmacıklı ecrimisil, izale-i şüyu davaları ile uzun yıllar taşınmazların kullanımının kısıtlı kaldığına dikkat çekti. Özelmacıklı, bu sebepten ötürü ölen kişinin mal varlığının geciktirilmeden paylaşılmasının büyük önem arz ettiğini vurguladı.

Özelmacıklı, yapılan intikal işlemlerinde tapu harcı alınmadığını ve sadece döner sermaye ücreti tahsil edildiğini dile getirdi. Özelmacıklı, Sulh Hukuk Mahkemesi ya da noterden alınan veraset belgesi ile birlikte, kimlik, resim, vergi dairesinden ilişik kesme yazısı alınarak herhangi bir Tapu Müdürlüğüne varislerden biri ya da hepsi tarafından başvuru durumunda işlemin gerçekleştirildiğini söyledi. Özelmacıklı, intikali yapılan taşınmaza denk gelen veraset ve intikal vergisinin tamamen ödenmedikçe devir ve ferağı yapılamayacağını, ayrıca üzerinde herhangi bir ayni hak tesis edilemeyeceğini kaydetti.

Hakan Özelmacıklı, özellikle miras sonrasında paylaşma yolunun tercih edilmesi gerektiğini dile getirdi. Özelmacıklı, taksimin taşınmaz mal veya hakların hissedarlar arasında bölüşülmesi olduğunu açıkladı. Özelmacıklı “Miras kalan taşınmaz sayısı, hissedar sayısına eşit veya fazla ise bu yok tercih edilebilir. Taşınmazların bedelleri tarafsız olarak belirlenerek, hissedarlar arasında pay edilir. Gerekirse aradaki değer farkları taraflar arasında ödenir. Bu konuda emlak işletmelerinden ve profesyonel gayrimenkul danışmanlarından destek alınabilir” diye konuştu.