Kategoriler
Gündem

Irak, ABD’nin üslerini kaldıracak

“ABD stratejik güvenlik anlaşmasının iptal edilmesi ve yabancı güçlerin ülkeden çıkarılması” talebini içeren tasarı, Meclis’in olağanüstü toplantısında kabul edildi. 

ABD’nin İran Devrim Muhafızları‘na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani‘ye Irak’ta suikast düzenlemesinin ve ardından gelen olaylarla birlikte Irak hükûmeti de harekete geçti. ABD askerlerinin Irak’tan ayrılmasını öngören tasarı oylanırken parlamentoda yer alan Kürt ve Sünni gruplar, oylamaya katılmadı.

ABD’nin Irak’taki saldırısında yaşamını yitiren Haşdi Şabi‘nin komutanı Mühendis‘i ülkedeki Şii milislerin kontrolü için önemli rol üstlendiğini aktaran Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, “Milis güçlerin ABD Büyükelçiliği’nden çekilmemesi durumunda istifa edeceğini söyleyerek, onları elçilikten çıkmaya ikna etmişti.” sözlerini kaydetti. 

“Siyasi suikast”

ABD’nin yaptığı saldırıyı “Siyasi Suikast” olarak nitelendirilen Abdülmehdi, Süleymani’nin öldürüldüğü zaman onunla bir randevusu olduğunu kaydetti. İran’dan Suudi Arabistan’a bir mesaj iletilmesi için Süleymani ile görüşeceklerini belirtti. Suikastın politik olduğunu ifade eden Irak Başbakanı parlamentoyu ülkedeki yabancı askerlerin varlığına karşı önlem almaya çağırdı.

Başbakan “O gün öldürülmeseydi Süleymani ile görüşecektik. Süleymani bir Suudi Arabistanlı’ya İran’ın mesajını teslim etmeyi planlıyordu. Süleymani ve Mühendis’in öldürülmesi politik bir suikasttır. Parlamentoyu acilen Irak’taki yabancı askerlerin varlığı konusunda önlemler almaya davet ediyorum.” dedi.

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, ABD ve Irak arasındaki güvenlik anlaşmasının lağvedilmesini ve ABD’nin Irak’taki büyükelçiliğinin kapatılmasını talep etti. Sadr, ayrıca, ABD askerlerinin yer aldığı üslerin de kapatılmasını talep etti. Lider Sadr, “Tüm direnişçiler (Şii milis güçleri) acilen toplanmalı ve uluslararası direniş gücünü oluşturmalı.” 

Saldırı, egemenlik ihlali

Oturumdan önce Irak Dışişleri Bakanlığı, hava saldırılarına ilişkin ABD Büyükelçisi’ni çağırarak açıklamalarda bulunmasını istedi. Saldırıların ülkenin egemenliğini ciddi ölçüde ihmal ettiğini açıklayan Bakanlık, Irak topraklarının Irak’ın komşusu olan bir ülkeye saldırmak için kullanılamayağı kaydedildi.