Kategoriler
Gündem

İran: Her yeri hedef alacağız

İran resmi haber ajansı IRNA’da yayımlanan açıklamaya göre yetkililer, “Üslerini ABD’nin terörist ordusuna açan tüm Amerikan müttefiklerini uyarıyoruz. İran’a karşı saldırıda bulunulan her yeri hedef alacağız.” tehdidinde bulundu.

Dün gece saatlerinde İran güçleri, ABD’nin Irak’taki iki ayrı üssüne saldırıda bulundu. Irak’ın Anbar eyaletinde yer alan Ayn el-Esad üssüne on adet, Erbil‘deki Harris Hava Üssüne bir adet balistik füzelerle saldırıldı. Dört adet balistik füze ise hedef ıskaladı. İran, ardından, saldırıya karşılık gelmesi durumunda İsrail ve Birleşik Arap Emirliklerini vurmakla tehdit etti.

80 “terörist” asker öldü

İran devlet televizyonu saldırılarda 80 ABD askerinin öldüğünü, söylenilenin aksine fırlatılan 15 füzenin tamamının hedeflere isabet ettiğini kaydetti. Kanal, ayrıca, ABD askerlerini “terörist” olarak nitelendirdi. İran devlet televizyonu üslerdeki helikopterlerin ve askerî ekipmanların ciddi ölçüde zarar gördüğünü belirtti. 

CNN’e konuşan ABD’li yetkili ise ABD askerinin öldüğü iddiasını yalanladı. Çeşitli uluslararası haber ajansları da ABD’nin koalisyonunun ana merkezini hedef alan füzelerin boş alana düştüğünü bildirdi. 

İran: 100 hedefi vuracağız

İran’ın resmî televizyonu, bunların yanı sıra, ABD’den gelebilecek bir misillemeye karşılık İran’ın belirlenen 100 hedefi de vuracağını kaydetti. ABD’nin bölgeden çekilmesini isteyen Devrim Muhafızları komutanlarından İsmail Kevseri ise aksi takdirde ABD’nin her adımına karşılık vereceklerini dile getirdi. İran’daki medyaya açıklamada bulunan Kevseri “Yapmayacağımız bir şeyi söylemeyiz. Bu gece atılan adım başlangıçtı. ABD’liler bölgeyi terk etmeleri gerektiğini bilmelidir. ABD bölgeyi terk etmelidir. ABD’yi rahat bırakmayacağız.” diye konuştu.

Meşru müdafaa adımlarımızı tamamladık

Gerilimi tırmandırmak istemediklerini vurgulayan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif yaptıkları eylemleri Birleşmiş Milletler’in maddesine dayandırarak meşru müdafaa bir hareket olarak değerlendirdi. Twitter hesabından açıklamada bulunan Zarif, “İran, vatandaşlarımıza ve üst düzey yetkililerimize korkakça düzenlenen silahlı saldırının ardından Birleşmiş Milletler Anlaşması’nın 51’inci maddesine göre meşru müdafaa adına orantılı adımlarını atmış ve tamamlamıştır. Gerilimi tırmandırmak ve savaş istemiyoruz, ancak kendimizi herhangi bir saldırıya karşı koruyacağız.” diye konuştu.