Kategoriler
Ekonomi Gündem

İran İnternet’i kapatarak günde 176 milyon dolar zarar etti.

Geçtiğimiz ay, İran hükûmetinin benzine yaptığı yüzde 300 zammın duyurulmasının ardından protestolar başladı. Eylemler sırasında Güvenlik Konseyi, İnternet bağlantılarını kesti. İnternet erişimi, mobil cihazlardan da engellendi.

İran Meclisi İnovasyon ve Teknoloji Grubu Başkanı Fatma Hüseyni‘nin açıklamasına göre İnternet’in kesilmesi teknoloji sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin günde 176 milyon dolar zarar etmesine yol açtı.

Birçok işletmenin işleri aksadı

Ülke genelinde birçok kurum ve işletmelerinin işlerinin de aksadığını belirten Hüseyni, “Hazırlanan raporlara göre, teknoloji alanında iş yapanlar, İnternet kesintilerinden dolayı günlük 176 milyon dolar zarar etti. Meclis, bu alanda iş yapanların zararlarını asgariye indirmek için İnternet erişimi ve bağlantısının engellenmesine sınırlama getirmeli.” çağrısında bulundu.

İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi, protestoların önüne geçmek amacıyla İnternet bağlantılarını kesme kararı aldı. Böylece 16 Kasım’da İnternet’e erişim engelledi. Ancak 25 Kasım’da ülkenin birçok bölgesindeki sabit İnternet hatları erişime tekrar açıldı.

Üç gün süren protestolar nedeniyle kapatılan İnternet bağlantıları arasından mobil hatlarının bağlantısı 7 Kasım’dan itibaren erişime açıldı. Cep telefon hatlarının ardından aralık ayının ilk haftasında Huzistan ve Sistan-Beluçistan eyaletine İnternet verilmeye başlandı.

Protestolar neden yapıldı?

Kasım ayında, hükûmet benzin zammını duyurdu. Yeni benzin fiyatları yüzde 300’lük zammı işaret ederken bu durum, büyük tepkilere neden oldu. Ahvaz, Hürremşehr, Bircend, Meşhed, Geçsaran, Sircan, Bender Abbas, İsfahan ve Şiraz şehirlerindeki yurttaşlar eylemler düzenlerken kamu binaları, bankalar, benzin istasyonları tahrip edildi. Marketler ise yağmalandı. Protestolar üç gün sürdü. Uluslararası Af Örgütü‘nün açıklamasına göre en az 208 kişi protestolar sırasında yaşamını yitirdi.

AA’nın aktardığı bilgilere göre; ay içinde 60 litreye kadar benzin alanların bin tümen değerinde ödeme yaparken bu değer bin 500 tümene çıkmış; aynı araç 60 litreden fazla benzin alması durumunda ise benzinin litre fiyatı o ay içinde 3 bin tümene yükseltilmişti.