Kategoriler
Emlak Haberleri

İş yeri kiralarında değişikliklere gidiliyor

Temmuz ayından itibaren güncellenen iş yeri kiralarındaki artış, kira bedeli artış oranının TÜFE’deki on iki aylık ortalamasını geçemeyecek.

Konuyla ilgili bilgilerini basına paylaşan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Tacir kiracılı işletmeler tarafından yapılmış olan işyeri kiralarında kira bedelinin zamanında ödenmemesi halinde ceza koşulu ödeneceğine veya sonraki kira bedellerinin muaccel olacağına ilişkin anlaşmalar geçersiz olacak. Ayrıca kira bedellerindeki artış oranında konutlarda olduğu gibi iş yerlerinde de artık üst sınır son on iki aylık ortalama TÜFE olarak baz alınacak.” dedi.

Depozito üç aylık kirayı aşamıyor

Kira kontratına kira bedelinin brüt veya net ücret olduğunun belirtilmesi gerektiği konusunda uyaran Altın Emlak Genel Müdürü Özelmacıklı, bunun belirtilmemesi durumunda yazılan değerin brüt kira bedeli olarak kabul edileceğini bildirdi. 

“Bunun yanında örneğin katma değer vergisi ile kira ödeyen bir kiracı, işyerinin gerçek bir kişiye satılması durumunda, kira bedelinde ayrıca stopaj farkını da ödemek zorunda kalacaktır.” diyen Altın Emlak Genel Müdürü, depozito bedellerinin de üç aylık kira bedelini aşamayacağını dile getirerek bu bedelin bankaya yatırılmasının zorunlu olduğunu kaydetti.

Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Yazılmaması durumunda bu kira bedeli brüt kira olarak kabul edilmektedir. Bunun yanında örneğin katma değer vergisi ile kira ödeyen bir kiracı, işyerinin gerçek bir kişiye satılması durumunda, kira bedelinde ayrıca stopaj farkını da ödemek zorunda kalacaktır. Depozito bedelleri de 3 aylık kira bedelini aşamıyor ve bankaya yatırılması zorunlu.” ifadelerini kullandı.

Kira devrinde rıza alınmalı

Kiracının, kira verinin onayı olmadan kira ilişkisini başkasına devredemeyeceğini belirten Özelmacıklı, iş yerini kiraya verenin de haklı bir sebebi olmadıkça kira devri talebini reddedemeyeceğini de kaydetti.

Genel Müdür Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Kiracı, kiraya verenin yazılı rızasını almadıkça, kira ilişkisini başkasına devredemez. Kiraya veren, işyeri kiralarında haklı sebep olmadıkça bu rızayı vermekten kaçınamaz. İşyeri kiralarında devreden kiracı, kira sözleşmesinin bitimine kadar ve en fazla iki yıl süreyle devralanla birlikte müteselsilen sorumlu olur.” bilgilerini paylaştı.