Kategoriler
Güncel Gündem SonDakika

İş yeri sayısı azaldı… En fazla azalış bina inşaatı sektöründe

Bir yılda 38 sektördeki iş yeri sayısı, azaldı. Geçen yılın mayıs ayından bu yılın aynı ayına kadar 3 bin (yüzde 0,2) iş yeri kapandı. Mayıs ayından itibaren Türkiye’deki iş yeri sayısı, 1 milyon 851. Azalışın en çok olduğu sektör, bina inşaatı. Bu dönem içerisinde bina inşaatı sektöründeki iş yeri sayısı, 11 bin adet azaldı.

Özel inşaat faaliyetleri sektörü, iş yeri sayısının azaldığı ilk on sektörden yedinci sıraya girdi. Bu sektörü, bina dışı yapıların inşaatı takip etti. Oransal olarak bakıldığında ilk dörde giren bina ve çevre düzenleme faaliyetlerindeki iş yerindeki azalma, yüzde, 14,7 oranında. Altıncı sıraya giren bina dışı yapıların inşaatındaki azalma da yüzde 11,6. Sekizinci sırada yer alan bina inşaatı sektöründeki azalma ise yüzde 10,9 oranında.

İş yerindeki kapanışın en fazla olduğu sektörler, oransal bazda bakıldığında, ev içi çalışanların faaliyetleri. Sektörde iş yerindeki azalış yüzde 39 oranında. Hanehalkları tarafından kendi ihtiyaç faaliyetlerindeki azalma, yüzde 18,8 oranında ve ikinci sırada yer aldı.

Üçüncü sıraya yerleşen elektrik, gaz, buhar ve havalandırma sistemleri üretimi sektöründeki azalma ise yüzde 14,9 oranında.

İş yeri sayısı azalan iller

İş yerlerinin sayısı, azalıyor.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından yayımlanan İstihdam İzleme Bülteni’ne göre KOBİ iş yerlerinin azaldığı illerden Antalya, Ankara, Muğla, İzmir ve Aydın sırasıyla ilk beş sırada yer aldı.

TEPAV tarafından yayımlanan ve bu yılın mayıs ayına ilişkin bilgileri içeren bültene göre Antalya’daki KOBİ sayısı, bir yılda, 2 bin 969 azaldı.

Azalma sayısı Ankara’da bin 997, Muğla’da bin 514, İzmir’de bin 108, Aydın’da 448, Trabzon’da 443, Burdur’da 369, Mersin’de 322, Erzurum’da 301, Balıkesir’de 294, Çanakkale’de 245, Zonguldak’ta 158, Bolu’da 150, Ordu’da 138, Samsun’da ise 137 olarak kayda geçti.

Kaynak: Taşınmaz Haber

Esnaf ve kamu personeli sayısı arttı

İstihdamda 405 bin kişilik azalma… En fazla azalma Antalya’da