Kategoriler
Emlak Haberleri

Isı yalıtımı konutlara değer kazandırıyor

Isı yalıtımı olan konutları tercih eden tüketiciler değerin yükselmesine neden oldu. Konuya ilişkin değerli açıklamalarda bulunan VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Alkin tarafından, ısı yalıtımına sahip konutların özellikle büyük bir avantaja sahip olduğu hatırlatıldı.

Isı yalıtımı binaların değerini arttırıyor

Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER) İcra Kurulu Başkanı Emre Alkin, ısı yalıtımına sahip olan yapıların, tüketicilerin ısıtma ve soğutma için harcadığı masrafların düşmesine katkıda bulunduğunu belirtti. Düşen masraflar sayesinde tüketiciler neredeyse yüzde 50 kadar yakıt tasarrufunda bulunuyor.

Isı yalıtımı olan binaların tüketici istekleri arasında öne çıktığını söyleyen Alkin, yalıtıma sahip olan binaların uzun ömürlü olduğunu dile getirdi. Kısa vadeli konut satışlarında değeri arttıran bu uygulama, dış cephe uygulamasında binaya yüzde 15 değer katıyor. Tüketicinin 500 bin TL değerinde ev alarak yalıtım için harcadığı 7 bin 500 liralık maliyet, konutun değerini toplamda 75 bin lira kadar arttırmaktadır. Tüketici tarafından sonradan yaptırılmış olan bu uygulama, özellikle kişilerin konut satışından 10 kat gelir elde etmesine neden oluyor.

Alkin, konutlara değer katan yalıtım uygulamasının, 1 Ocak tarihinden beri zorunlu hale gelen Enerji Kimlik Belgesi’nde (EKB) belirlenen seviyeye göre yüksek dereceye girilmesi gerektiğinin altını çizdi. Belgenin, satışa sunulan konutların değerini arttırdığı yeniden hatırlatıldı.

Enerji Kimlik Belgesi, konut satışlarında alıcıya referans sağlamaktadır. Oturum yapılan evde EKB sınıflandırmasında geride kalan evlere tüketiciler daha fazla vergi ödemekle yükümlü. Belgenin zorunlu hale geldiği bilinmeli ve binaya ruhsat kazandırmak için biran evvel belgelendirme gerekmektedir. Belgeye sahip olmayan konutların, aynı zamanda kiralanamaması kişilerin zararına olacaktır.

Türkiye yalıtım uygulamasında geride kaldı

Alkin, Türkiye genelinde 8,5 milyonun üzerinde ruhsatlı bina, 18 milyonun üzerinde ise ruhsatlı konut bulunduğunu aktardı. Yalnızca bina stoklarının yüzde 6’sı ve konut stoklarının yüzde 10’u standart seviyelerde yalıtım işlemine tabi tutuldu.

1 Ocak 2011 yılında yürürlüğe giren yönetmelik ile birlikte, 2020 yılına kadar toplamda 873 bin binanın bu belgeyi tescillediği görüldü. Bu rakam Türkiye’de toplam bina sayısının yüzde 10 oranını karşılıyor. Belgenin esas önemi ise alım ve satın işlemlerinde ibraz zorunluluğu olarak karşımıza çıkmaktadır.

VERİMDER Başkanı, ısı yalıtımı yapılmamış binaların Türkiye’de cari açığı yarattığını belirtti. Enerji kullanımında dışa bağımlılığı arttıran, vatandaşın ve devletin sırtına yük bindiren belgesiz binaların yerine; her yıl enerji ithalatında 5 milyar dolar tasarruf getirebilmek mümkün. 10 yıl içerisinde Türkiye genelinde oluşturulan yalıtım seferberliği ile 16 milyon haneye ulaşılabilir. Böylece tüketici ve Türkiye’nin ekonomik yararına olan uygulamanın, vatandaş için ayrıca bir getirisi olacaktır.