Kategoriler
Ekonomi Gündem

İşsizlik 16 milyonu etkisi altına aldı

İşsizlik kitleleri etkisi altına almaya devam ediyor. MMO, mayıs ayına dair yayımladığı ‘Sanayinin Görünümü Bülteni’ konu başlığı ile işsizlik üzerinde yaşanan sorunları ele aldı. Son dönemde yaşanan petrol savaşları, ABD-Çin üzerindeki ekonomik gerginlik ve en sonunda salgın hastalığın dünya genelinde kaos ortamını yaşatması, ülke genelinde işsizlik sayısının 16 milyona ulaşmasına neden oldu.

İşsizlik küresel bir dalga halinde yükseliyor

Makine Mühendisleri Odası (MMO), mayıs ayında yayımladığı araştırma yazısında yaşanan küresel sorunların işsizlik sayısını giderek arttırdığını kanıtladı. 16 milyon sayıya ulaşan işsizlerden yalnızca dörtte biri devlet desteği alabiliyor.

‘Sanayinin Görünümü Bülteni’ olarak çıkan son yazıda ise yaşanan Covid-19 salgın hastalığının etkisi ele alındı. Ekonomide oluşan tahribatın önünü açan hastalık, bütçe ve ödemelerin dengesini bozarken, bütçe üzerindeki açıklarda artış yaşanmasına neden oldu.

Hizmet sektöründe alınan tedbirler karşısında duraksama yaşayanlar iş yerlerini teker teker kapatırken, olumsuz durum sanayi sektörünü de vurmuş görünüyor. Üretimde yaşanan düşüşün özellikle pandemi sürecinde arttığı dönemde, mart ayının bir önceki ayın oranlarına göre yüzde 7 azalma yaşadığı belirlendi. İmalatta ise ortalama düşüş oranının yüzde 7,5 olarak belirlenmesi, aynı zamanda alt dallara da olumsuzluğun etki etmesine neden oldu. İhracatın son derece açık olduğu otomotiv, bilgisayar ve elektronikte yaşanan değişimler yüzde 23 oranlı daralma olarak görülüyor. Ayrıca ihracatta önemli bir yer edinen giyim sektöründe yüzde 20 oranlı azalma yaşandı.

Sektörler arası gerilemenin arttığı dönem içerisinde tekstilde yaşanan daralma neredeyse yüzde 14’ü buldu. Makine üretiminde de etkinin sürdüğü olumsuzluğa karşı, mobilya ve elektrik üretimlerinde yaşanan sıkıntı ekonomik baskıyı kuvvetlendirdi. Elektrik cihaz üretiminde yüzde 8-9 arası aylık düşüşlerin baş gösterdiği görülürken, yaşanan ekonomik sorunların işsizliğin kapısını açtığı görülüyor.

Ülkeden kaçmaya başlayanlar oldu

Yaşanan ekonomik baskının işsizlik üzerinde etkisini arttırmasıyla birlikte yabancılar ülkeyi terk etmeye başladı. Kısa çalışma, işsizlik ve ücretsiz ödenekler için başvuru yapanların çoğu herhangi bir sonuç alamazken, ülke genelinde işsiz sayısı 16 milyonu buldu. Ayrıca işsizlik süreci yaşayan kitleden yalnızca dörtte biri asgari ücret desteğini 3 ay süreyle alabiliyor. Geride kalanların ise herhangi bir gelir desteği bulunmamakta.

Türkiye’de 11 Mart itibariyle ilk hasta vakasının ortaya çıkmasından bu yana yabancılar ülkeyi hızla terk etti. Bu sayede ülkeye giren döviz sayısında yaşanan azalma sektörler arası gerilimi arttırdı. İlk 3 ayın cari açığında yaşanan büyüme toplamda 7,7 milyar dolar olarak karşımıza çıkarken, ilk çeyrekte yaşanan açığın yabancıların gidişiyle arttığı gözlemlendi. Buna göre, ülkeyi terk edenler 6 milyar dolar döviz kaybına neden oldu. Süreç karşısında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın giderek zayıfladığı belirlenirken, banka üzerinde 3 milyar ekstra yük oluşmuştur.