Kategoriler
Ekonomi Gündem

İşsizlik genç nüfusu ele geçirdi

İşsizlik yaş ve okul ayırt etmeksizin çevremizde devam ediyor. Tüm dünyayı ekonomik anlamda olumsuz sürece hapseden Covid-19 hastalığı karşısında, Türkiye’de işsizlik oranları artış göstermektedir. Genç İşsizler Platformu tarafından yapılan açıklamada ise işsizliğin mezunları da vurduğu belirtildi.

İşsizlik Türkiye’de çığ gibi artıyor

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan açıklamada, Şubat ayı kapsamına giren süreç içerisinde işsizlik verileri korkunç bir tablo olarak bizleri karşıladı. Genç İşsizler Platformu Sözcüsü olarak bilinen Dr. M. Murat Kubilay veriler karşısında birtakım önemli açıklamalarda bulundu. Bizi karşılayan verilere göre, iş gücüne dahil olmayan genç nüfustaki artış giderek daha büyük rakamlara ulaşmıştır. İş gücü dışında bırakılan üniversite mezunu sayısı yalnızca 1 yıl içerisinde 474 bin rakamı ile artış gösteriyor. Ortaya çıkan sayı karşısında Türkiye’de yeni bir rekor kırıldığını belirten Kubilay, 766 bin üniversite mezunu işsize ek olarak, 1 milyon 168 bin üniversite mezunu iş bulma ümidini kaybetme, eğitimini sürdürme ve ev işleriyle meşgul olma gibi nedenler arasında görülmektedir. Böylece kendini oyalan işsiz genç nüfus, iş gücüne dahil edilmemekte ve işsiz sayılmayıp iktisaden atıl durumunda kalmaktadır.

Yüksek üniversiteli işsizliğine ek olarak Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan sınıflandırmada rekor sayıda mezun görülüyor. Ancak bu rekorda bile üstte sayılan nedenlerden ötürü, işsiz sayısına dahil edilmeyen, sayıca üstün atıl bir grup bulunmaktadır. Bu da eğitime harcanan para, zaman ve emek iş gücü piyasasında karşılıksız kaldığının en büyük göstergesidir.

Üniversite mezunu 893 bin kadın yüksek eğitim düzeylerinde bulunmalarına rağmen iş aramamakta ve bu nedenle işsiz statüsünde yer almamaktadır. 15-34 yaş arasındaki grupta yer alan işsizlerin yanı sıra 11 milyon 96 bin genç, iş gücüne dahil edilmemiştir. Bu nedenle paylaşılan veriler kapsamında atıl durumunda kalan büyük bir kısım sayıda yer almıyor. Belirlenen yaş grubu arasında çalışan kişi sayısındaki oran 24 milyon gençten yalnızca yüzde 43,7 olarak belirlenmiştir.

Verilerin dışında kalan büyük işsiz grubu

15-29 yaş aralığına baktığımızda ise eğitim alan ya da herhangi bir şekilde çalışan ya da staj gören genç sayısı 5 milyon 476 bine ulaştı. Genç İşsizler Platformu sözcüsü Dr. M. Murat Kubilay, gençlerin yüzde 30,8’lik kısmının ekonomik faaliyette yer almadığını; hatta eğitim ve staj görmediklerini belirtti. Kişisel gelişimini tamamlamayan genç nüfusun giderek büyüdüğü görülmekle birlikte, bu genç oranı neredeyse Finlandiya, Slovakya ve Norveç gibi bazı gelişmiş Avrupa ülkelerinin nüfus sayısı kadar. Ayrıca aynı grupta yer alan genç kadınların eğitime ve istihdama dahil edilmemesiyle birlikte bu grupta yer alan sayı 3 milyon 479 olarak karşımıza çıkıyor. Genç kadınlar arasında yer alan oranın yüzde 41,8 olarak görülmesi, aynı yaş grubunda yer alan genç erkeklerdeki yüzde 20,1 oranına göre iki katı fazladır. Böylece genç kadınların eğitimde ve iş gücü alanında erkeklere oranla daha şansız olduğu ortaya çıkıyor. Kubilay, bu verilerde cinsiyete dayalı fırsat eşitsizliğinin ön plana çıktığını belirtirken; sosyal hak kaybının da üst düzeylerde ortaya çıktığını sözlerine ekledi.