Kategoriler
İhaleler

İstanbul Büyükşehir Belediyesi deprem riskine karşı ihale açtı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi beklenen Marmara depremi için atılımda bulundu. Yapılan açıklamaya göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehircilik Atölyesi Müdürlüğü (İŞAT), 32 bin 377 binanın depreme karşı dayanma gücünü ölçmek amacıyla ihale açtı. Proje kapsamında gerçekleştirilecek ölçümün birinci hedefinde can güvenliği var. Riskli alanların olası bir depremde ağır hasar veya yıkılma durumuna karşı risk tespiti yapılacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi depreme hazırlanıyor

Milli Gazete’den elde edilen bilgilere göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından beklenen Marmara depremi için önemli adımlar atıldı. Belediyenin Şehircilik Atölyesi Müdürlüğü (İŞAT), 32 bin 377 binanın risk durumuna karşı ölçüm gerçekleştirilmesini istedi. Bunun için ihale sürecini başlatan İŞAT, özellikle Avcılar ve Silivri ilçelerindeki 2000 yılı öncesine ait binaların ikinci kademe değerlendirme raporu kapsamında deprem risk performansından geçmesini istiyor.

Riskli ilçelerin tespiti yapılacak

İhalenin esas konusunda ise İstanbul’da meydana gelecek olası şiddetli bir depremin sonuçları var. Etkileri en aza indirmek amacıyla açılan ihalenin, İstanbul Deprem Master Planı kapsamında belirtilen ilçelerin sınırları içerisinde yer alan, 2000 yılı öncesinde inşa edilmiş binaları içerdiği bildirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından belirlenecek olan bu tipteki konut, ticaret, İBB hizmet vb. binaların olası depreme karşı hazırlık süreci başlatılacak. Sahada 2.Kademe mühendislik inceleme yöntemlerinin aktif olarak kullanılacağı söylenirken, çalışmaların sonucunda elde edilen değerlendirme raporu, diğer elde edilmiş olan verilerle birleştiriliyor. Bu sayede bina ve tesislerin üzerindeki deprem risk sıralamasının ortaya çıkacağı ve sonuçlar doğrultusunda şartnamenin esas konusunun uygulanacağı görülebilir.

Ön incelemeden geçirilecek

Birinci önceliğin can güvenliği olarak söylendiği projede, hedefte risk taşıyan ve olası bir deprem sırasında ağır hasar veya yıkılma riskiyle karşılaşılabilecek olan binaların belirlenmesi var. İkinci maddede ise kalıcı orta ve uzun vadeli önlemlerin geliştirilmesi yer alıyor. Amaç doğrultusunda söz konusu ilçelerde kentsel dönüşüm kapsamında yenileme ve güçlendirme çalışmaları başlatılacak.

Mühendislik ön incelemesinin esas olarak bina ve tesisler üzerindeki zemin durumunu, yaşı, taşıyıcı sistemdeki düzensizlikleri ortaya çıkarması bekleniyor. Ayrıca ön incelemede belirgin bir yıpranmanın olup olmadığına bakılarak, hasar, kat adedi, malzeme ve korozyon gibi zemin vaziyet planlarının da dahil edileceği söylendi.

İncelemede bina dağılımları

İhalenin 32 bin 377 binanın üzerinde çalışmalar başlatılmak üzere açıldığı aktarılırken, bu sayı ilçeler arası bölündü. Avcılar’da 14 bin 657 betonarme bina, Silivri’de ise 12 bin 753 betonarme bina ve 3 bin 917 yığma bina yakından incelenecek. Söz konusu incelemelerin sonucunda gerekli bilgilendirme İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yapılacaktır. Toplamda 89 iş günün kapsayan süreç can güvenliğinin artışında büyük rol oynayacak.

Belediyeye ait diğer haberlere göz atmak için tıklayınız.