Kategoriler
Emlak Haberleri

İstanbul ev kiraları ortalama 1.677 TL’ye dayandı

İstanbul ev kiraları Türkiye geneline göre yüksek düzeydedir. Nüfus yoğunluğu dolayısıyla kiralık konutlara ihtiyacın fazla olması bunun önemli bir sebebidir. Endeksa’nın paylaştığı verilere göre, son 1 yılda İstanbul konumlu evlerin kira değerinde yüzde 10.81’lik bir yükselme yaşanmıştır. Bu durum ise metrekare başına düşen kira bedelinin 17 TL olduğunu göstermektedir. Ayrıca İstanbul’un kendi içinde de kira farklılıkları mevcuttur. Son artışlar itibariyle, Bayrampaşa ev kiraları İstanbul genelinin en yüksek kira fiyatlarını oluşturmaktadır.

İstanbul’un en çok kira artışı görülen yerleri, son 1 yıl içindeki artış oranlarına göre şöyle sıralanır:

  • Bayrampaşa: Yüzde 24
  • Beylikdüzü: Yüzde 21
  • Şile: Yüzde 20
  • Başakşehir: Yüzde 20
  • Esenyurt: Yüzde 18

Ayrıca Sarıyer, Beşiktaş, Beyoğlu, Bakırköy, Kadıköy ve Şişli’de de metrekare başına düşen kira oranları yükselmiştir.

Endeksa nedir?

Kira ücretlerindeki artışa dair çalışma Endeksa tarafından gerçekleştirilmiştir. Bundan dolayı “Endeksa nedir?” sorusuna da bir cevap verilmesi önemli olmaktadır. Endeksa, gayrimenkul değerlerinin karşılaştırılmasını sağlayan bir istatistik aracıdır. Bu araç, tatırım yapmak için herhangi bir gayrimenkul satın almak ya da satmak isteyenler için tasarlanmıştır. Endeksa sayesinde konutların gerçek değerlerini ölçümlemek mümkündür. Bunun için ilgili gayrimenkulün bazı bilgilerini sunmak yeterlidir. Ayrıca ev kiraları konusundaki çalışma da büyük bir titizlikle yapılmıştır.

İstanbul ev kiraları karşısında Yenievim çözümler üretiyor

Endeksa’nın açıkladığı veriler hakkında pek çok açıklama yapılmıştır. Bunların en çok dikkat çekeni ise Yenievim Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Çalış’a ait olan açıklamadır. Sayın Çalış, kira bedellerinin sürekli arttığını ve birikim yapmak isteyenlerin bu yüzden zorlandığını belirtmektedir. İstanbul ev kiraları gibi diğer illerin kiralarında da yükseliş söz konusudur. Dolayısıyla Çalış’ın çözüm önerisi Yenievim’e müracaat edilmesidir. Sayın Çalış kefilsiz, faizsiz, kredisiz ödemelerle ev almanın Yenievim sayesinde çok kolay olduğunu bildirmektedir.