Kategoriler
Emlak Haberleri Proje Haberleri

İstanbul Gaziosmanpaşa’da 1739 konutun inşaatına başlandı

İstanbul Gaziosmanpaşa’da kentsel dönüşüm projelerine hız kazandırılıyor. Büyük depremde oluşması beklenen kaos ortamına karşı harekete geçen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yenileme ve dönüştürme planlarını hazırladı. Buna göre Bağlarbaşı Mahallesi için kentsel dönüşüm süreci 1739 konutun temelinin atılmasıyla başlamıştır.

İstanbul Gaziosmanpaşa’da temel atma sürecine girdi

1999 Ağustos depreminden sonra Türkiye’de oluşan deprem korkusuna yönelik girişimler sürüyor. İstanbul’da uzmanların uyarısı altında kalan birçok binanın yıkım ve yenileme süreci başlatıldı. Bu çerçevede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapımı 2000 yılı öncesine ait binalarda risk raporu oluşturarak toplumun can sağlığı için çaba sarf etmeye devam etmektedir. 8 Ekim 2020 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un temel atma törenine katıldığı Esenler bölgesinde 1617 konut yükselecek. Ümraniye’de süren çalışmaların sonunda ise 350 araçlık bir otopark alanının ortaya çıkması bekleniyor.

Saha çalışmalarında yoğunluk var

8-9 Ekim tarihlerine yayılan iki günlük süreçte İstanbul Gaziosmanpaşa’da olmak üzere, Ümraniye, Esenler ve Çatalca’da inşaatlar başlatıldı. Saha içerisinde yoğun günlerin başladığını bildiren Bakan Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda projelere büyük yatırımlarda bulunulduğunun altını çizdi. İlk kentsel dönüşüm projesinin 2012 yılında başladığı süreçte proje girişimleri Türkiye geneline kısa sürede yayıldı. Birçok medeniyet ve kültürü içerisinde barındıran Anadolu topraklarında geliştirilen yenileme çalışmaları aynı zamanda geçmişin korunmasına neden olacak. Ancak en çokta Fatih Sultan Mehmet’in büyük zaferi İstanbul’da hizmet vermeyi sevdiklerini açıklayan Kurum, bu işi aşk, proje, yatırım ve vizyon olarak görüyor.

Medeniyetin yürüyüşü 1994’te başladı

Bakan Kurum, yapmış olduğu açıklamada medeniyet yürüyüşünün 1994 yılında şimdinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’da belediye başkanı olmasının ardından başladığına dikkat çekti. AKP lideri, Başbakan ve Cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte 18 yıldır liderlik konumunu koruyan Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhuriyet tarihindeki en büyük eserlerinden birisi olarak 250 milyar lirayı bulan kentsel dönüşüm projeleri konuşulabilir.

Tam tamına 26 yıla yayılan dönüşüm projeleri ilk olarak İstanbul’un 39 ilçesini kapsıyordu. Zamanla sosyal konut ve çevre projelerinin dahil edildiği süreçte mimarlardan mühendislere kadar her kesimden insanın emeği taşınıyor. 7/24 saat aralıksız çalışmaların sürdürüldüğü bölgelerde vatandaşlara sağlıklı binalarda yaşayabilmeleri adına büyük çabalar gösterilmektedir. İnsanın en temel ihtiyacı olan barınmaya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi altında bulunan cevaplar neredeyse 1 milyon adete erişmek üzere.

Sosyal konut projelerinin devam ettirildiği günümüzde 21 bin 562 konutun üretiminde yer almaktayız. Bir yandan İstanbul’un en büyük sorununu oluşturan otopark alanlarına çözüm yöntemleri geliştiriliyor. Diğer yandan Atatürk Merkezini inşa ediyor ve İstanbul Finans Merkezini topluma kazandırıyoruz. Yeşil alanların artması için gösterilen özen, şehir içinde oluşan gürültü problemlerine dek uzanan bir süreçten geçilmektedir.

65 alan riskli görüldü

Başlıca hedeflerinin dönüşüm olduğundan söz eden Murat Kurum, şair Necip Fazıl’ın ‘Zaman mekan aşıp geçmiş sevgilim’ dizelerini yeniden hatırlattı. Aziz şehir olarak tanımladığı İstanbul’un korunması adına riskli alanların tespiti ve deprem tehdidine karşı korunma projeleri devam ediyor.

Gönüllü bir şekilde sürdürülen projelerde sokak ve mahallelerde en ufak detaydan kaçınılmadı. Araştırma kapsamında dönüşümde yer alması beklenen toplam bina adeti 1,5 milyonu buldu. Yüzde 20’sinin yalnızca İstanbul’da yer aldığı bilgisini basın aracılığıyla paylaşan Kurum, rakam bazında 300 bin adet bina olarak tanımladı. 2020 yılının ilk çeyreğinde ‘İstanbul’un her yerinde kentsel dönüşüm’ sloganını kullanarak yola çıktıkları kent genelinde belediye başkanları yıkım ve inşaat seferberliğinde önemli roller edinmiştir.

Dönüşümde ilk projelerin 2012 yılından başladığı ve geçen zaman aralığında yalnızca İstanbul’da riskli bina sayısının 72 bine dayandığı görüldü. Toplumun güvenliği açısından projelere hareket kazandırıldığında toplamda 306 bin konut ve iş yeri yıkım sürecinden geçti. Orta şiddetli bir depremde birçok binanın yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen Kurum, şu an 65 alanın risk statüsüne alındığını aktardı. Belirlenen alanlarda 36 bin binanın yenilenmesi gerekiyor. Ancak kişilerin can güvenliği için yeni yerleşim bölgelerinin tespit edildiği İstanbul’da 39 alan konut inşaatlarında kullanılacak.

Temel atma törenleri tüm hızıyla devam ediyor

Kurum, İstanbul Gaziosmanpaşa, Kadıköy, Üsküdar, Kağıthane, Maltepe, Bağcılar, Güngören, Zeytinburnu, Eyüpsultan, Başakşehir, Beyoğlu Sütlüce, Okmeydanı ve Hacıhüsrev’de yeni konut alanlarının oluşturulduğunu söyledi. Atılan adımlarda son derece kararlı olduklarını ve yere sağlam bastıklarını söyleyen Kurum, İstanbul’un geleceğini korumakta ısrarcı olacaklarını vurguladı. Bu nedenle temel atma törenleri aralıksız devam edecek ve açılışlardan geri durulmayacaktır.

Süreç bakımından Türkiye’nin güç kazandığını düşünen Çevre ve Şehircilik Bakanı, “İnançlar doğrultusunda İstanbul Gaziosmanpaşa’da komşu ilçelerle bağ kuruluyor. 1950 yılından bu yana boş ve taşlı arazi olma özelliği ile geride bırakılan ilçede daha çok yeşil alanlar öne çıkacak. “Taşlıtarla” olarak anılan bölgenin değişimi için yakın zamanda harekete geçildi. Böylece köyden kente göç eden nüfusun barınma ihtiyacına yönelik yükselen sağlıksız yapıların sonuna geliniyor. İnşallah Gaziosmanpaşa’da başlayan proje hedefleri; Sultangazi, Esenler, Bayrampaşa ve Eyülsultan’daki çalışmalarla birleşecek. Avrupa Yakası açısından kentsel dönüşüm ağını bu sayede kurmuş olacağız” dedi.

407 milyon liralık yatırım

Bağlarbaşı ve Sarıgöl’de gerçekleştirilen yatırımlarda değer 407 milyon lira oldu. Belirtilen bölgelerde 1739 konut ve 32 dükkanın inşası için temel atma töreni sorunsuz bir biçimde gerçekleştirildi. Projelerin İstanbul’un birçok noktasına dağıldığını belirten Kurum, Yıldıztabya’nın 1.etap çalışmasında 244 konutun inşaat aşamasının son bulmak üzere olduğundan bahsetmiştir. Gelecek ay anahtar teslimlerinin yapılacağı Yıldıztabya’nın 1.etabını takiben 2.etap çalışmalarına başlanacak. Detaylara göre 2 bin 551 konut ve 11 dükkanın yatay mimari kapsamında inşa edileceği ortamda az katlı yapılar insanları toprakla daha fazla haşır neşir edecektir.

İstanbul’daki toplam yatırım değeri 60 milyarı buldu

Toplu Konut İdaresi Başkanı Ömer Bulut katılım sağladığı temel atma töreninde önemli açıklamalarda bulundu. Kentsel dönüşüm projelerini konu ettiği açıklamasında Türkiye’de inşa edilen 160 bin yapının olduğu bilgisini vermiştir. Belirlenen dönüşüm projeleri altında 110’unun aktif bir şekilde devam ettiğini söyleyen Bulut, plan bakımından her yıl 30 bin konutun değişime alınacağını basın yoluyla duyurdu.

Sosyal konut projelerinin TOKİ bünyesinde devam ettirildiğine dikkat çeken Başkan, bir milyon konut hedefine çok yakın olduklarını söyledi. Proje kapsamında dar ve orta gelirli vatandaşlara kazandırılan konutların depreme dayanıklı olduğu ve belirlenen riskin en aza indirildiği konusu en önemli detaylardan birini oluşturdu. 17 yıl içinde İstanbul’da bin konut, 2 bin 200 yatak kapasiteli 7 hastane, 71 okul, kamu ve üniversite binaları, stadyum ve çok sayıda cami inşa edildi. Kent genelini kapsayan yatırımlarda 15 milyar TL’lik bütçe harcandı. Bu bütçenin kullanıldığı inşaat alanları ise bin 738’i konut olmak üzere, 431 iş yeri, 4 millet bahçesi, Atatürk Kültür Merkezi, hastane, üniversite ve okul binalara gitmiştir.

TOKİ’nin 50 Bin Sosyal Konut Projesi altında 239 konut, 100 Bin Sosyal Konut Projesi altında ise 10 bin konut inşaatının sürdürüldüğüne konuşma sırasında değinen Bulut, “17 yılda İstanbul’a harcanan miktar 60 milyar lira olmuştur.” dedi. Yapılan önemli açıklamaların ardından Bakan Kurum, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Fatma Varank, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Ak Parti İstanbul Milletvekilleri Mustafa Demir ve Hasan Turan başta olmak üzere; TOKİ Başkanı Ömer Bulut ile Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta kentsel dönüşüm butonuna bastı.

Benzer haberlere göz atmak için tıklayınız.